Overslaan en naar de inhoud gaan

Kas Kaspers vraagt hulp
voor ontheemde huisdieren in Oekraïne

Door Henk Drenth op woensdag, 2 maart, 2022 - 19:12

Kas Kaspers (1).jpg

Kas Kaspers uit Veendam uit Veendam vraagt om hulp voor huisdieren in Oekraïne die als gevolg van de oorlog alleen achter zijn gelaten. Het gaat om steun voor voedsel en medicatie voor honden, katten, konijnen en vogels. In Oekraïne zijn er in asiels meer dan 10.000 dieren opgevangen.

Er dreigt een tekort aan voedsel en medicijnen. En er is een tekort aan zorgmiddelen zoals verband en hulpmiddelen voor de huisdieren, die door de oorlog ook slachtoffer zijn geworden en het zonder hulp niet kunnen redden.

Kaspers vraagt of vrijwilligers hem willen helpen met de logistiek en steun. Wat er nodig is, is opslagruimte in Veendam, en chauffeurs voor de logistiek. Wanneer voor schenkers van de benodigdheden de afstanden te groot zijn om te brengen moet het worden gehaald. “Het is een puzzel die in elkaar moet passen”, aldus Kas Kaspers. Vrijwilligers kunnen elkaar aanvullen. En waar nodig ook taken van elkaar overnemen.

Kaspers wil zonder financiële middelen werken. Doelbewust, doelgericht, en met doelzekerheid. Zodat het ook ter bestemde plaats terecht kan komen. Hij zoekt vrijwilligers vanuit de eigen omgeving Veendam om samen te kunnen werken met vrijwilligers uit Midden Groningen, Stadskanaal en Winschoten. In elke gemeente zou er ook een opslag moeten zijn.

Hierbij wordt gedacht aan steunpunten van vrijwilligers, en samenwerking met vrijwilligers onderling. Een coördinerende groep van vrijwilligers kan elkaar ook bijspringen. Ze leggen de contacten met particulieren en bedrijven als supermarkten en diervoederwinkels. Voor het verzamelen van diervoeders voor honden, katten, konijnen, hamsters en pluimvee.

Kas Kaspers (2).jpg

Kaspers: “Normaal is een huisdier onderdeel van het gezin. Veel huisdieren kunnen getraumatiseerd zijn of gewond. De huisdieren zijn ontheemd, het kan gaan om tienduizenden huisdieren zonder voedsel en medische zorg. De huisdieren zijn achtergebleven, en zijn de baasjes en de huisdieren door de oorlog ook uit elkaar getrokken. Het opzetten van hulp is uit medeleven ook voor de huisdieren.”

Kaspers heeft ook nagedacht over betrokkenheid van scholen. En wellicht zijn er ook dierenartsen die willen helpen met niet gebruikte medische goederen. Of met ouder materieel dat aan vervanging toe is.

Met geld wil Kaspers niet werken. “Geld is geen geneesmiddel en blijft er ook niets van achter. Het gaat direct om de noodzakelijke materialen, want daaraan is behoefte om dieren te kunnen helpen en voor het verlichten van dierenleed.”

Mogelijk krijgt Kaspers in de gemeente opslagruimte, maar daar krijgt hij nog een bericht over. Ook heeft hij contact met mevrouw Loorbach. Na de uitzending op Radio Noord heeft ze met Kaspers gebeld. Mevrouw Loorbach heeft contacten met dierenartsen en met de dierenbescherming. Maar ook met de voedingsindustrie. Zodra Kaspers huisvesting heeft voor de producten kan hij rekenen op steun. Als de actie eenmaal goed draaiende is kan het gaan om een truck vol met dierenvoeding en andere benodigdheden.

Ook mensen van Oekraïense origine zijn van harte welkom. Mogelijk kunnen zij op hun manier in Oekraïne ook contacten leggen. Mensen die Kaspers willen helpen kunnen hem ook zelf bellen: 0598-470654

Kas Kaspers heeft in 1990 ervaring opgedaan met een actie voor Kosovo. Met een grote truck met oplegger zijn er met negen ritten dekens, kleding, schoenen, knuffels, blikken met levensmiddelen en snoep naar Kosovo gebracht.