Overslaan en naar de inhoud gaan

Veendam plaatjes inplakken voor ouderen
brengt saamhorigheid

Door Henk Drenth op zaterdag, 19 februari, 2022 - 08:00

IMG_0275.JPG

Het verzamelen van historische foto's op plakplaatjes voor het album 'De lens op Historisch Veendam en omstreken' is razend populair geworden. Zelfs zo dat er een tekort aan albums was ontstaan. Om het verzamelen gemakkelijker te maken was door een verzamelaar op Facebook de 'Historisch Veendam ruilpagina' in het leven geroepen. Verzamelaars kunnen ontbrekende nummers opvragen en ze zelf ook aanbieden. Waarbij ze elkaar helpen om de verzamelplaatjes voor het boek compleet te krijgen. Een compleet volgeplakt album bevat 216 plaatjes.

De uitgifte van het verzamelalbum is een initiatief van Harold van der Ploeg vanwege zijn twaalf eneenhalf ondernemerschap bij de Jumbo. Het boek was tot stand gekomen in samenwerking met Willem Molema, die de kijker en lezer meeneemt in de historie van vervlogen tijden. Het initiatief van Van der Ploeg is de aanleiding geworden tot iets heel moois.

Lisa Smit bezoekt een paar keer per week de Veenkade op therapeutische basis. Ook zij wilde haar plaatjesalbum graag vol hebben. Daarbij kreeg ze hulp van Ria Ottenga. Op de facebook ruilpagina vroeg Lisa ook lege plakalbums voor het volplakken voor ouderen die dat ook moeilijk zelf kunnen doen. En ook voor ouderen en jongeren met een beperking op de dagbesteding van Aignwies in Annerveenschekanaal. Ze vroeg Ria of zij haar ook hierbij wilde helpen. Waaraan Stef Meijer een grote bijdrage leverde.

Grietje was behoorlijk actief met aanbieden van plaatjes die zij zelf over had, maar andere verzamelaars nog niet hadden. Lisa had ook haar gevraagd of zij mee wilde doen. Haar initiatief groeide uit een hartverwarmende actie, het volplakken van de historische Veendam albums voor ouderen, nog zelfstandig wonend en in de tehuizen.

In de Veenkade wisten ze inmiddels van de plakactie voor de ouderen, en werd Lisa gevraagd of ze ook voor de ouderen in de tehuizen wilde plakken. Voor een album in iedere huiskamer. Lisa: “Voor de ouderen is het bekijken van de Veendam plaatjes pure nostalgie. Ik wilde ook hen blij maken. Zij maken mij weer blij.” Vervolgens kwamen de thuiszorgorganisaties ook bij haar. "Onze thuiszorgpatiënten vinden dit ook leuk." De cliënten vertellen alles over vroeger. Een mevrouw van 89 huilde van blijdschap na de overhandiging.

IMG_0266.jpg

Lisa: "We vragen de thuishulporganisaties hoeveel patiënten ze hebben die aan onze doelgroep voldoet. En hoeveel boeken zij nog nodig hebben. Dan leveren wij de boeken af en verdelen zij ze onder hun patiënten.” De tehuizen die Lisa, Ria en Grietje hebben bediend zijn inmiddels voorzien.

Er zijn ook anderen die voor de ouderen zijn gaan plakken. Via de ruilpagina staan ze met elkaar in contact en helpen ze elkaar ook. Jannie Folkerts heeft als vrijwilligster in de Breehorn de plaatjes verzameld, en voor de ouderen daar gezorgd voor compleet ingeplakte albums. Aan Johan Tunteler vroeg Lisa hoeveel albums hij nog heeft, en waar hij ze gaat bezorgen. Een tehuis wilde graag voor elke huiskamer een boek. Dat is dankzij het kunnen aanvullen gelukt.

“Deze actie hebben we alleen kunnen doen dankzij de hulp van anderen”, benadrukt Ria. “In principe is er vanuit heel Veendam en daarbuiten hulp geweest. Wina heeft veel meegeholpen. Chantal heeft ons kunnen voorzien van een hele kist met plakplaatjes. Anderen voorzagen ons van lege albums en plakplaatjes. Chantal Dokter bracht heel veel plaatjes. Hadden wij dit niet gekregen hadden we dit ook niet kunnen doen.”

Voorheen kenden de dames elkaar nog niet. Via de Historisch Veendam ruilpagina hebben ze elkaar leren kennen. Het geeft saamhorigheid.

Lisa wilde de plaatjes niet alleen voor de doelgroep, maar ook voor de verzamelaars die hun boek graag compleet willen hebben. Ze zijn dan blij om net dat ene ontbrekende plaatje te hebben. Sommigen brengen zelfs iets lekkers mee. De meeste aanbieders stapelen de plaatjes ook op volgorde. Bij Grietje bracht een mevrouw van 87 plaatjes langs. Dan stond ze zomaar weer voor de deur met een lijstje. En zei: “Ik heb weer wat hoor.” Ze zat dan gezellig aan de tafel.

Het Historisch Veendam plaatjesalbum gaat een vervolg krijgen. Zodra het uitkomt wordt er weer contact opgenomen met alle tehuizen en thuiszorgorganisaties met de vraag hoeveel albums zij nodig hebben. “Wordt vervolgt. We verheugen ons er nu al op.”