Regio

Dit moet je weten over het verzekeren van je huis



verzekeren van je huis.jpg

Als je je appartement of woning in Nederland wilt verhuren, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Er is natuurlijk het contract voor huurders waar je aan moet denken, evenals de hoogte van de huur die je wilt vragen. Verzekeringen staan ​​qua belangrijkheid echter naast deze twee onderwerpen. Er zijn een paar verschillende verzekeringen die je nodig hebt bij het verhuren van een huis. Sommige zijn goed te vergelijken met de verzekeringen die je zelf afsluit als je in de woning gaat wonen. Huurwoningen brengen echter unieke risico's met zich mee, aangezien je er huurders voor langere tijd hebt. Hoe netjes je huurders ook zijn, er kunnen ongelukken gebeuren en de verzekering van de huurwoning dekt deze risico's, zodat je niet met lege handen staat.

Het pand zelf
Vergelijkbaar met de huiseigenarenverzekering dekt een huurwoningverzekering schade aan de structuur van de woning of het appartement. Als je eigendom schade oploopt aan bijvoorbeeld muren, vloer of dak, dekt deze verzekering dit. Het dekt vaak ook schade aan andere constructies op je eigendom, zoals schuren en hekken. Wat voor soort ongevallen en schade de verzekering dekt, kan enigszins verschillen, afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij, dus lees je polis aandachtig door. Je verzekering kan schade door bijvoorbeeld brand of storm dekken, maar dit is mogelijk niet het geval als je een rieten dak hebt. Houd er rekening mee dat deze verzekering geen persoonlijke bezittingen van je huurders dekt. Als je huurder bijvoorbeeld zijn eigen tv-toestel meebrengt en het beschadigd raakt bij een brand, wordt dit niet gedekt door je huurverzekering. Wij adviseren je huurders altijd een eigen inboedelverzekering af te sluiten, zodat zij verzekerd zijn voor hun eigen inboedel. 

Dekking van persoonlijke eigendommen
Hoewel een huurwoningverzekering geen persoonlijke spullen van je huurders dekt, dekt deze wel enkele items die je als verhuurder bij de accommodatie achterlaat. Als je bijvoorbeeld een stofzuiger bij je huurwoning achterlaat en deze beschadigd raakt bij een brand, wordt de schade aan de stofzuiger gedekt door je woningverzekering (als brand een schade is die een gedekt risico is in uw polis). Wat voor dekking je krijgt, verschilt van verzekeringsmaatschappij tot verzekeringsmaatschappij, dus lees de polissen goed door. In sommige gevallen wordt de dekking van je persoonlijke spullen als een add-on aangeboden. In andere gevallen wordt deze dekking gezien als een toestelverzekering. Dit betekent dat alleen de apparaten die nodig zijn voor het onderhoud van het huis of appartement worden gedekt, zoals een was-droogcombinatie of een vaatwasser. Een tv daarentegen zal niet in deze lijst voorkomen. 

Kamers verhuren
Houd er rekening mee dat als je één kamer wilt verhuren, een opstalverzekering niet altijd alle risico's dekt. Wij adviseren je om je verzekeringspolis goed door te lezen voordat je de kamer of kamers verhuurt, zodat je bij schade niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Experts kunnen je helpen te begrijpen welke soorten scenario's wel en niet gedekt kunnen worden door de verzekering van huiseigenaren terwijl je je huis of een deel van je huis aan huurders verhuurt. Neem hiervoor contact met deze specialisten op!