Overslaan en naar de inhoud gaan

Feestweek 375-jarig bestaan van Wildervank

Door op zondag, 13 februari, 2022 - 09:23

wildervankkaart.png

Zouden er veel mensen zijn in ons dorp, die de herkomst van de naam van ons dorp niet kunnen verklaren. Waarschijnlijk weet niet iedereen meer hoe Adriaan Geerts eeuwen geleden de hand wist te leggen op de venen en alhier de ontginning van de toen nog woeste grond begon.

Adriaan Geerts pachtte dit moerasgebied Wildvanck, zoals dit moerasgebied toen heette. Op exact 16 juni 1647 kocht Adriaan Geerts Wildervank deze venen waarna ons dorp is gebouwd. Twee jaar later veranderde Adriaan Geerts zijn naam en noemde zich voortaan Adriaan Geerts Wildervanck.

Ter herdenking van het 300-jarig bestaan van de plaats Wildervank (1947) is toen des tijds een feestcommissie samengesteld door plaatselijk ondernemers. Er werd een programma samengesteld en verschillende activiteiten voor jong en oud georganiseerd.

In het jaar 1952 is in Wildervank een dorpsvereniging genaamd Wildervank Vooruit opgericht. Deze vereniging heeft zich in lengte van jaren sterk gemaakt voor de verdere ontwikkeling van het dorp Wildervank, zowel op economisch, cultureel en sociaal gebied, samenwerking met scholen en sportverenigingen. Het bevorderen van de bloei van de plaatselijke ondernemingen, verbetering en aanleg van wegen de leefbaarheid en de verkeerveiligheid in ons dorp.

Verder kunnen nog genoemd worden het organiseren van allerlei evenementen op het gebied van sport, kunst en cultuur. Voorbeelden hiervan zijn tentoonstellingen, Midzomermarkten, het Scheepjoagersfestival, het Havenfeest, Schipperskwartier, de jaarlijkse Dodenherdenking op 4 mei en Bevrijdingsdag op 5 mei. In het jaar 1995 werd de 50-jarige herdenking van de bevrijding georganiseerd.

Bovendien heeft deze dorpsvereniging Wildervank Vooruit in het jaar 1997 de herdenking van het 350-jarig bestaan van Wildervank gevierd, waarbij weer vele evenementen werden georganiseerd. Echter kort geleden is deze dorpsvereniging Wildervank Vooruit helaas opgeheven en zijn alle verplichtingen en afspraken inclusief het archief ondergebracht bij Stichting Wildervanck -Wildervank in het Margaretha Hardenberg Cultuurcentrum.

Dit jaar bestaat ons dorp Wildervank 375 jaar op 16 juni 2022. Evenals vroeger willen wij het behalen van deze mijlpaal in de geschiedenis van ons dorp graag vieren. Het ligt in de bedoeling dit jubileum gestalte te geven door het organiseren van een feestweek voor jong en oud. Van maandag 13 tot en met zondag 19 juni 2022.

Voor het organiseren van genoemde feestweek zijn wij op zoek naar enkele bestuursleden en een aantal vrijwilligers, waaruit een organisatiecomité kan worden samengesteld. Wij willen graag alle inwoners, ondernemers, besturen van verenigingen, plaatselijke scholen en sportverenigingen uitnodigen op woensdag 2 maart, aanvang 19.30 uur in Zalencentrum het Raadhuis in Wildervank om bijeen te komen voor een informatiebijeenkomst om het conceptprogramma te bespreken.

Op deze manier willen wij proberen voldoende draagvlak te krijgen om deze feestweek tot een succes te maken. Daarnaast is het van groot belang dat wij ook na genoemde feestweek, dit verder voort te zetten (net zo als vroeger) een nieuw te benoemen activiteitencommissie Dorpsbelangen Wildervank.

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met ons lid van de initiatiefgroep, dhr. H. Robben tel: 06-22922356.