Overslaan en naar de inhoud gaan

Negen kandidaten geslaagd voor EHBO diploma
met nieuwe regels

Door Henk Drenth op zondag, 6 februari, 2022 - 15:03

IMG_0195.jpg

Zaterdagmiddag hebben 9 kandidaten van de EHBO Vereniging Wildervank hun felbegeerde EHBO diploma uitgereikt gekregen. Een EHBO opleiding van het Oranje Kruis duurt gemiddeld drie maanden. Drie deelnemers hebben het niet gehaald en moeten zich weer opnieuw aanmelden om de curcus opnieuw te doorlopen.

Tijdens het examen mogen er geen fouten worden gemaakt. Ze moeten kunnen laten zien dat ze weten wat ze moeten doen bij het geven van de eerste hulpverlening. Doet iemand iets fout voor een levensreddende handeling is diegene gezakt.

"We willen ze wel vertrouwd kunnen inzetten", benadrukt Randal Pater, instructeur Eerste Hulp bij het Oranje Kruis. “Wanneer ze vroegtijdig zelf de fout hebben ingezien, en dat ook aangeven, krijgen ze een herkansing. Wordt het niet opgemerkt en aangegeven moet de cursus opnieuw worden doorlopen. Bij wijze van spreken hoeven dan niet alle lessen opnieuw te worden gevolgd, maar dat is per deelnemer.”

“De eisen liggen bij het foutloos kunnen uitvoeren van levensreddende handelingen hoog, zoals bij het reanimeren. Vaak is het onbekend dat eerst de steekwond verholpen moet worden alvorens tot reanimatie over te gaan. Met een EHBO cursus leren ze aardig wat meer dan met een cursus basis reanimatie. Men weet exact wat te doen bij letsel aan nekwervels, brandwonden, botbreuken, en bij ernstige uitwendige verwondingen.”

Helaas is er de constatering dat er in de maatschappij een toename is van steek- en schotwonden. Sinds de 28ste druk van het lesmateriaal moeten de kandidaten ook leren hoe daarmee om te gaan.

Vanwege de lockdown waren de lessen opgeschort. Maar zodra het weer kon waren de lessen halfweg januari weer hervat. Het heeft wel extra drukte met zich meegebracht omdat het examen al was aangevraagd. Pater heeft wat meer vrije tijd moeten opofferen om de groep toch klaar te krijgen voor het examen.

De cursisten van de EHBO Vereniging Wildervank zijn een van de eersten in de regio die volgens de allernieuwste regels zijn geslaagd. Deelnemers van het vorige examen hebben bijscholing gedaan. De lotussen waren zo realistisch mogelijk geschminkt om de verwondingen uit te beelden.

De EHBO Vereniging Wildervank is een van de grootsten in de omgeving. Ondanks dat er maar heel weinig mensen zijn die er tijd insteken. Want het wordt steeds meer door drie vrijwilligers gedragen. Wildervank doet het goed. Daar zijn ze heel trots op.