Overslaan en naar de inhoud gaan

Laatste openingsdag Snuffelshop 2.0 vol emoties

Door Henk Drenth op zondag, 30 januari, 2022 - 17:30

IMG_0993.JPG

Zaterdag was het de laatste openingsdag van Snuffelshop 2.0 in Veendam, de inbrengwinkel als tweede filiaal van de Stichting Eerste Hulp. Na de tweede lockdown heeft Diana Kuiper het moeilijke besluit moeten nemen om de winkel te sluiten. Om vijf uur werd met het sluiten een periode afgesloten van bijna twee jaar Snuffelshop 2.0 aan de Verlengde Kerkstraat.

De inbrengwinkel van Jannie Orsel in Heiligerlee blijft wel bestaan. De overgebleven spullen in Veendam gaan daar naartoe. De tweedehands artikelen werden vanuit Heiligerlee ingebracht, veelal door de schenkers gegund vanwege het goede doel.

Met de sluiting tijdens de eerste lockdown is de inbrengwinkel drie maanden dicht geweest. Mede dankzij de sleeptouw door het hoofdfiliaal heeft Diana zelf weer voor inkomsten kunnen zorgen. Men heeft het ternauwernood kunnen redden, maar er zat weer leven in de winkel.

Na de tweede lockdown was het open houden van de deuren niet rendabel meer. Van de klanten, zelf ook voorzichtig geworden, was er nog maar de helft weer teruggekomen.

Een aanvraag voor ondersteuning bij de staat was afgewezen. Diana begrijpt dat niet, de regering zou een burgerinitiatief juist moeten ondersteunen. Wat in de weg zat was dat de inbrengwinkel niet als een stichting werd gezien, maar als een normaal bedrijf. Zo ook voor de belastingen. De gemeente wilde of kon hierbij ook geen hulp geven.

“Als de toekomst onzeker is, is het beter om de winkel te sluiten dan om failliet te gaan”, zegt Diana. Het besluit was in gezamenlijkheid genomen. Diana denkt wel dat waar een deur dicht gaat, er ook weer een deur open kan gaan.

IMG_0979.jpg

In Heiligerlee gaat ze haar werkzaamheden verder voortzetten. Haar winkel was een erkent leerbedrijf met stagiaires. Van het SBB is er de goedkeuring dat het leerbedrijf in de winkel van Heiligerlee mag worden samengevoegd.

“In de laatste week heb ik nog een cliënt van ons kunnen helpen die altijd bij ons in de winkel kwam”, vertelt Diana. “Zij kreeg altijd luiers van ons die normaal vrij prijzig zijn, maar in de inbrengwinkel twee euro per pak kosten.”

De dozen kreeg ze aangeleverd. De rest van de voorraad heeft Diana aan haar cliënt geschonken. Bij nood gaat ze vanuit Heiligerlee nu zelf de luiers langs brengen.

Een eigen winkel was ook altijd haar droom. Klanten hebben haar omhelst met, dit wensen we jou niet toe. “Op 30 juni 2020 was de winkel geopend”, blikt Diana terug. “Het is een onderdeel van mijn leven geweest. Maar soms heb je het niet in de hand. Nu is het druk en heb geen tijd om na te denken.” Maar de emoties kwamen toch wel los.

De afgelopen week was het behoorlijk druk. En ook zaterdag was er veel belangstelling. De prijzen waren behoorlijk verlaagd. Terwijl het er ook al goedkoop was.

“Na zaterdag is er nog een week de tijd om de winkel leeg te halen. Dat ga ik zelf doen, als een soort van afscheid. De contacten met de klanten waar een band mee is opgebouwd zal gemist worden. Ik ben een echte mensenmens. Ook de mensen die al vanaf het begin voor de gezelligheid kwamen. Al in de eerste winkel aan De Brink voor de verhuizing (in 2017) naar het veel ruimere pand in Heiligerlee.”

Toch is er ook ruimte voor een lach. Na het boodschappen doen bij de supermarkt om de hoek zag ze mensen lopen met de paspoppen onder de arm. “Het waren ook de gekste dingen waar kopers op af kwamen. Ze gingen er met de paspoppen vandoor”, vertelde ze lachend.

Gerelateerde artikelen: