Overslaan en naar de inhoud gaan

Circuittraining Veendam Beweegt voor 55+ers
voor het eerst in nieuwe sportpark

Door Henk Drenth op zondag, 30 januari, 2022 - 14:31

IMG_0944.jpg

Veendam Beweegt had vrijdag voor de eerste keer een bewegingsactiviteit voor de 55+ers in de accommodatie van het nieuwe Skills Garden. De circuittraining was niet alleen voor de deelnemers nieuw, maar ook voor instructeur Stefan Smidt van Veendam Beweegt. Twintig deelnemers hebben een circuit met een zestal onderdelen doorlopen.

Met koppels van vier, in twee duo’s verdeeld, ging men door het speelcircuit heen. De start was met een warming-up over de baan rondom het multifunctionele veld. Aanvankelijk was het de bedoeling om de oefeningen uitgebreider te houden over het terrein van het sportpark. Vanwege de versoepelde coronaregels is het een beetje gecentreerd in het kleinere gedeelte om het wat overzichtelijk te houden.

IMG_0843.jpg

De veelzijdige oefeningen zijn gericht op een stukje uithoudingsvermogen, kracht, geheugentraining, coördinatie en balans. Het van vrolijke kleuren voorziene veld is met de verschillende toestellen en mogelijkheden multifunctioneel inzetbaar. 

“Er worden verschillende oefeningen gedaan. Maar dat is meer voor de coördinatie en uithoudingsvermogen”, vertelt Stefan Smidt. “We hebben ook andere oefeningen waar de deelnemers een beetje bij na moeten denken. De oefeningen moeten zowel met de hand als met de voet worden uitgevoerd.”

IMG_0905.JPG

Wanneer een speler uit de koppels van twee bij het balspel een doelpunt maakt, kan de tegenspeler meteen daarop de voorsprong ongedaan maken met het scoren in het basketbalbasket. De speeltijd is per verschillend onderdeel acht minuten.            

Tijdens de instructie worden de deelnemers op het hart gedrukt om zich niet teveel in het zweet te gaan werken, maar het wel de bedoeling is om zichzelf een klein beetje uit te dagen. In het zweet werken mag wel, mits vooral de eigen grenzen in acht worden genomen. “Op het krijgen van blessures zitten we niet te wachten.”

IMG_0972.JPG

De ringen riep bij een van de koppels jeugdherinneringen op. Maar de klimtoestellen en de ringen waren buitenspel.

Er zijn nog meerdere vervolgoefeningen in het Skills Park gepland.

IMG_0947.jpg