Nieuws

Eerste schooldag obs Noorderbreedte met blije leerlingenIMG_0352.jpg

Na een extra lange kerstvakantie door de lockdown waren de leerlingen op maandagmorgen 10 januari blij elkaar weer te zien. Obs Noorderbreedte was in de week voor de kerstvakantie ook al dicht. De leerkrachten hebben de leerlingen gevraagd hoe ze het hebben ervaren. Er waren maar weinig kinderen die het prettig hebben gevonden.

Twee weken vakantie was wel leuk, maar bij een derde week sloeg toch de verveling toe. Ze hebben toch de regelmaat gemist, en waren er de beperkende maatregelen.

“De leerlingen waren blij om elkaar weer te zien, en ze hadden er echt zin in”, vertelt directeur Dino Andriol. “Niet alleen de kinderen waren blij, maar zeker ook de collega’s. Ze waren blij met het bericht van vorige week dat ze weer konden beginnen.”

“De kinderen moesten ook te lang in huis blijven. Ze hebben behoefte aan de regelmaat en de voorspelbaarheid. Er was net als na de lockdown van vorig jaar even de mogelijkheid om er even over te spreken. Tot er aan de juf werd gevraagd, “zullen we weer beginnen? Ik heb een beetje genoeg van corona.”

IMG_0349.jpg

Met de lessen was de school aangewezen op online afstandsonderwijs. Tijdens de kerstactiviteiten, met de vakantie in zicht, hoefde dat in de laatste week niet meer.

Onder normale omstandigheden is voor de kerstvakantie het samen eten een happening. “We hebben hier vijftien culturen. De ouders bereiden allemaal wat lekkers in een soort bazaar met de lekkerste dingen. Voor het tweede jaar heeft ook deze traditie geen doorgang kunnen vinden. De viering van het Sinterklaasfeest was ook beperkter. Er is wel een Sinterklaas op bezoek geweest, waarbij de pieten een mondmasker droegen. Normaal gingen we ook altijd met het hele team eten met Sinterklaas tussen de middag. Altijd beregezellig.”

De school heeft in alle klassen CO2 meters geplaatst. Het ministerie heeft de nadruk gelegd op het goed zuiveren van de lucht. Worden de waarden in oranje weergegeven moet er extra worden geventileerd. Dan worden ‘s morgens in alle klassen direct alle ramen opengezet. Deze apparaten geven ook een beetje geruststelling.

Na een kwartiertje verliep op school alles weer als ‘normaal’. De richtlijnen zijn niet veranderd, en was er ook geen onduidelijkheid over.

In de benedenverdieping hebben de verschillende groepen allemaal een eigen voordeur. Alle groepen, met in totaal iets meer dan 140 leerlingen, hebben elk een aparte route. Zo gaat groep 8 via de brandtrap. De tochtdeuren zijn dicht, en worden de groepen gescheiden gehouden. In de gangen dragen de leerlingen mondmaskers. In de klas hoeven de kinderen geen mondmasker te dragen.