Overslaan en naar de inhoud gaan

NoPlasticPlease Veendam

Door op dinsdag, 1 februari, 2022 - 06:00

01.png

Tekst Hans van Noort [ hansvannoort@parkstadveendam.nl ]

Zit de oranjecontainer bij u ook altijd vol? Bij ons wel. Ondanks dat de gemeente trouw eenmaal per 4 weken deze ledigt, toch altijd vol. Scheiden van afval is natuurlijk fantastisch. Hoeveel plastic zit er niet bij de wekelijkse boodschappen? Wat zit erin? Flacons van wasmiddelen, verpakkingen van voedsel als die voor vlees en vleeswaren, toetjes, “flessen” van vruchtensappen, verpakkingen van zoetwaren en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Logisch dat die altijd vol zit!

_DSC3436.jpg

Sinds 1 augustus van vorig jaar kan het anders. Op die datum vestigt zich een nieuw bedrijf in Veendam onder de naam: NoPlasticPlease. De naam zegt al genoeg. Ze gaan voor het terugdringen van plastic. Uitbannen is onmogelijk, maar verminderen kan wel. Niet in de eerste plaats om die oranjecontainer leger te krijgen, neen, om de wereld een beetje mooier en beter aan onze kinderen achter te laten! Een opgave, een missie waar beide ondernemers stellig in geloven én voor gaan.Die ondernemers zijn Festus en Carina van NoPlasticPlease. Via hun webshop verkopen ze allerlei artikelen vrij van plastic. Ze noemen hun bedrijf ook wel “het plasticvrije online warenhuis.“ Festus en Carina hebben een onderverdeling gemaakt voor hun handelswaar. Ze onderscheiden verschillende rubrieken: badkamer, keuken, huishouden, kinderen, onderweg en overige.

_DSC3450.jpg

Per rubriek enkele voorbeelden:

  • Badkamer       - deodorant, verschillende soorten zeep, mondverzorgingsartikelen;
  • Keuken            - afwasborstels, schuursponsjes, bio-afbreekbare afvalzakjes;
  • Huishouden     - geurvreters, waxkaarsen, schoonmaakspullen, wasmiddelen;
  • Kinderen         - leuke kleurrijke sokken; verzorgingsproducten voor kinderen;
  • Onderweg       - thermosflessen, lunchboxen, zonnebrillen;
  • Overige           - bureau set, pennen.

De meeste producten worden gemaakt van bamboe of (vloeibaar)hout en zijn dus plasticvrij, veelal navulbaar (wasmiddelen) én volledig recyclebaar. Voor het huishouden wijzen Carina en Festus op een soort koffiecapsules. Hiermee bespaar je veel plastic. Je doet de koffie in een soort houdertje (RVS) die je weer in het koffiezetapparaat plaatst. Werking verder hetzelfde. Bij de mondverzorging vallen verschillende dingen op. Géén tandpasta in vervuilende plastictubes, neen, tabletten tandpasta. Je doet een tabletje in je mond, het speeksel lost dit op en dan poetsen maar. Tabletjes zitten “gewoon” in een blikje. Ook gemakkelijk mee te nemen op reis! De tandenborstels is een verhaal op zich. Wat dacht je van een tandenborstel op naam? “Met Sinterklaas een hardloper,” vertellen Festus en Carina enthousiast. Festus graveert/brandt de desbetreffende naam zelf in de houtensteel van de tandenborstel. Een gepersonaliseerd leuk-om-te-geven en leuk-om-te-krijgen cadeautje.

_DSC3420.jpg

De middelen om de was te doen komen van de Canadese firma Tru Earth. Het zit in een kartonnen verpakking en het wasmiddel, een soort papierdunne velletjes, lost tijdens het wassen volledig op. Eén zo’n stukje, zie foto, is voldoende voor één wasbeurt. Wonderlijk en wederom plasticvrij en de kartonnenverpakking kan bij het oud papier!

02.jpg
Foto Tru Earth

De sokken, tegenwoordig een waar modeartikel, zijn gemaakt van gerecyclede visnetten die uit de oceanen worden opgevist. Van deze netten creëert men chips/kristallen. Hiervan worden draden geweven en deze samen met natuurzuivere katoen draden “gebreid” tot de NoPlasticPlease sokken.

NoPlasticPlease is dan wel een webshop, maar er zit natuurlijk een visie, een missie achter. Daarom werken ze samen met de Plastic Soup Foundation.

03.jpg
Foto Plastic Soup Foundation

Deze stichting houdt zich bezig met de bestrijding van de plastic soep aan de bron door:

  • Voorkomen dat plastic in het milieu belandt;
  • Vergaren en delen van kennis over de gevaren die plastic en de toegevoegde additieven opleveren voor de gezondheid;
  • Bereiken van een absolute productiereductie en het gebruik van plastic.

Op hun site is hierover veel interessante informatie te vinden www.plasticsoupfoundation.org

_DSC3446.jpg

Naast NoPlasticPlease gaan Festus en Carina ook voor duurzaam en recyclebare producten. Zeker zo belangrijk én onderdeel van hun visie/missie c.q. online warenhuis. Sinds 1 januari van dit jaar opereren Festus en Carina niet meer vanuit huis, maar houden ze kantoor en hebben ze een opslag- en een logistieke ruimte in het Bedrijvencentrum Sorghvliet (het voormalige kantoorgebouw van Duintjer) aan het Boven Westerdiep 170.

Carina en Festus zijn begonnen, hij als ondernemer in biologische voeding, zij als online marketeer in Leidsche Rijn, een stadsdeel van de stad Utrecht. In 2019 startte zij hun verkopen van plasticvrije producten met bamboetandenborstels. Met een behoorlijke groeicurve én de vraag naar andere duurzame en plasticvrije producten zijn ze in december 2020 met hun plasticvrije warenhuis NoPlasticPlease begonnen. Carina: “We krijgen en kregen veel positieve reacties van onze klanten, die ons zelfs bedanken voor wat ze afgenomen hadden. Ze denken ook met ons mee. Heel bijzonder eigenlijk. Met de respons doen we écht wat en dat zien de klanten. Dat wederzijds contact zorgt voor veel trouwe kopers. Ons bedrijf is hierdoor erg dynamisch.” Ze zijn in Veendam terecht gekomen omdat Carina van oorsprong uit Veendam komt én hier de woningen en ruimtes nog een beetje betaalbaar zijn voor starters in vergelijking met het westen van het land.

_DSC3440.jpg

Ondanks dat NoPlasticPlease een uniek bedrijf is voor Veendam, komen de meeste klanten nog uit het Midden, Westen en Zuiden van het land. Met het veelzijdige productaanbod zal daar vermoedelijk snel verandering in komen. “Ons assortiment breidt zich steeds verder uit. Wij zijn wat dat betreft internationaal georiënteerd. Innovaties komen overal vandaan. Soms is het écht graven op internet,” glimlacht Carina. “Maar we komen er altijd uit.”

Voor 2022 of misschien wel een jaartje later hebben ze nog de nodige plannen. “We hebben contact met de Stichting EnjoyCleaningUp. Wat die precies doen blijft nog een beetje een verrassing, maar dat Veendam er mooier en schoner van wordt is wel duidelijk. Iets met honden en zwerfvuil….,” doet Carina nog enigszins mysterieus. “Daar komen we nog wel op terug.

“Met onze doelstelling willen we onszelf in de toekomst overbodig maken,” beamen Festus en Carina. Dat zal nog wel even duren. Als we meer bewustzijn kunnen creëren voor waar we mee bezig zijn, zijn we al blij.”

_DSC3422.jpg

 Meer informatie:

“Dit is natuurlijk geen advertorial, maar omdat we nieuw zijn hier in Veendam willen we onze nieuwe klanten tot 30 april a.s. een leuke kennismakingskorting, 10%, geven op ons assortiment. Leuk meegenomen toch?” Kortingscode: PLASTICVRIJVEENDAM