Sport

Basketbalvereniging Aquila Veendam groeiende
door toeloop van jeugd



IMG_0496.jpg

Sporten en bewegen is goed voor alle leeftijden. Op sportgebied valt er in Veendam en omgeving gelukkig heel wat te kiezen en uit te proberen. Bij Basketbalvereniging Aquila bleek de afgelopen periode steeds meer vraag te zijn voor de nóg jongere jeugd. Het leidde tot het besluit van iets nieuws, basketbaltraining ook aanbieden voor jeugd vanaf 5 jaar.

Menigeen zal zich afvragen of zulke jonge kinderen al zo’n zware bal door een hoge basket kunnen gooien. “Door gebruik te maken van lichte materialen en een lage basket is dat geen probleem”, legt trainer Jeroen Hooijer uit. “Daarnaast zijn er allerlei spelvormen waar balvaardigheid, maar ook snelheid en kracht aan bod komen. Maar om te beginnen staan plezier en gezelligheid voorop.”

IMG_0523.jpg

Voor basketbal is de belangstelling ook bij de oudere kinderen groeiende. Hooijer: “We hebben vanavond weer twee nieuwe kinderen. Bijna wekelijks hebben we nieuwe kinderen. En is de vereniging behoorlijk gegroeid. Aan het begin van het nieuwe seizoen zoeken de kinderen een sport.”

De buitentrainingen afgelopen zomer op het basketveldje in Borgerswold, noodgedwongen vanwege de coronamaatregelen, heeft een effect gehad. Fietsende kinderen met hun ouders werden enthousiast. Sindsdien zijn er veel jeugdleden onder de 12 jaar lid geworden.

IMG_0236.jpg

Jeroen Hooijer, naast trainer ook voorzitter, denkt ook dat de professionele basketbalclub Donar in Groningen heeft geholpen. “Voor ons is dat ook leuke PR voor ons. Verder zou het met name kunnen zijn omdat ze aan vriendjes en vriendinnen vertellen dat ze een leuke sport hebben.”

Afgelopen donderdagavond waren er 20 nieuwe kinderen.

IMG_0382.jpg

Samen met clubs in de regio worden er toernooien georganiseerd. Meestal een ochtend met meerdere wedstrijden vanaf onder de twaalf jaar tot en met de heren. Er zijn verschillende tactieken om de bal door de basket te krijgen. Jeroen Hooijer beoefend de sport zelf ook. “Ik loop hier al 24 jaar rond.”

De teams bestaan uit jongens en meisjes. En er is een herenteam. Als club hebben we twee U12-teams, Twee U14-teams, een U16- en U18-team en een U22-team heren. De U staat voor onder de leeftijdscategorie.

Verder is er nog een recreantenteam en een G-team. Alleen spelen die geen wedstrijd.

IMG_0550.jpg