Regio

Oost-Groningen gemeente stellen samen
regionale agenda op



5272.jpg
People vector created by pch.vector - www.freepik.com

Kracht van Oost-Groningen toont gezamenlijke ambitie

De Oost-Groninger gemeenten Oldambt, Pekela, Stadskanaal, Veendam en Westerwolde hebben, in samenwerking met de Provincie Groningen, een gezamenlijke toekomstagenda opgesteld. Deze Regionale Agenda, Kracht van Oost-Groningen, beschrijft waar de gemeenten de komende 15 jaar op willen inzetten. De agenda richt zich op vijf ambities: Mooi wonen, Gezond en gelukkig, Kansen om te groeien, Goed bereikbaar en Groen en duurzaam. Om de doelen uit de Regionale Agenda te bereiken, gaan de gemeenten samen op zoek naar financiële middelen en ondersteuning vanuit Provincie, Rijksoverheid en Europa.

Aanleiding
De Oost-Groninger gemeenten en de Provincie Groningen werken in verschillende programma’s en projecten nauw met elkaar samen. Voorbeelden daarvan zijn de Regio Deal Oost-Groningen, het Nationaal Programma Groningen en de Agenda voor de Veenkoloniën. Door de veelheid aan programma’s en projecten is er behoefte aan overzicht en een inspirerende agenda voor de regio. In maart van dit jaar spraken de gemeenten samen met de provincie af om deze Regionale Agenda met elkaar op te stellen.

Doel van de Regionale Agenda
De Regionale Agenda beschrijft de gezamenlijke doelen en geeft een overzicht van de lopende programma’s en projecten. Burgemeester Klaas Sloots (Stadskanaal): “Oost-Groningen is een regio met grote opgaven. Met de projecten en programma’s die nu lopen, krijgen we een mooie kans om de leefbaarheid in onze regio te verbeteren. Daar willen we niet mee stoppen als de projecten en programma’s zijn afgelopen. Daarom hebben we samen de Regionale Agenda gemaakt: om verder vooruit te kijken naar de toekomst en om ervoor te zorgen dat de veranderingen die we nu doorvoeren blijvend zijn. De Regionale Agenda is geen project of programma op zich. Het is een document met wensen, doelen en ambities waarmee we op pad kunnen om meer geld en ondersteuning naar de regio te halen. Want dat is hard nodig.”

De Regionale Agenda wordt deze week aangeboden aan de provincie Groningen en vervolgens ook aan de Rijksoverheid.