Nieuws

Veendammer tennistalent wint Jeugdkampioenschappen
op haar verjaardagIMG_0364.JPG

Woensdag 20 oktober hebben de beste jeugdtennisspelers tegen elkaar gestreden tijdens de jaarlijkse Provinciale Jeugdkampioenschappen (PJK). Met een deelnemersveld van zo’n 50 tennissers in diverse leeftijdscategorieën. De winnaars mogen zich een heel jaar lang Provinciaal Jeugd Kampioen noemen.

Sascha Doornbosch uit Veendam is, precies op haar veertiende verjaardag, kampioen geworden. In 2019 had de toen 11-jarige Sascha tijdens het NK bij de meisjes zilver gewonnen. Eerder dat jaar had het tennistalent ook de Provinciale Jeugd Kampioenschappen van Groningen gewonnen.

IMG_0338.jpg

Dit jaar was de organisatie van dit evenement in handen van TPC Veendam. De KNLTB heeft dit eervolle verzoek bij de Veendammer vereniging neergelegd. De provinciale jeugdkampioenschappen van Drenthe hebben ook bij TPC Veendam plaatsgevonden. Het moet bij een club zijn die minimaal acht banen heeft. Negen zijn er in gebruik geweest, twee stonden leeg.

In de finale kwam Sascha uit tegen Pleun Riksten van de tennisvereniging ATV de Hertenkamp uit Assen. Pleun is tweede van het toernooi geworden. De beide talenten zijn gelijkwaardig aan elkaar en vormden tijdens het dubbelspel een leuk team. Ze waren goed op elkaars vaardigheden afgestemd. Pleun haar vader vindt dat ze heel geschikt zijn om te dubbelen. Dubbelspel is het enige onderdeel binnen tennis waarin samengewerkt wordt met een partner.

IMG_0509.JPG

Sascha was op haar achtste met tennis begonnen. Haar ouders zijn heel nuchter. Elke drie uur trainen is bij hun niet aan de orde. Ze vinden het plezier hebben in tennis het allerbelangrijkste. Haar opa hoopt wel dat ze verder komt. “Als je kijkt naar de strakke slagen, er waren geen hoge ballen. Er werd constant aangevallen, en af en toe verdedigend. Het was heel mooi om te zien.”

Ze heeft plezier in het tennissen. Maar ze moet niets. Het hangt helemaal van de omstandigheden af. Haar studie is natuurlijk heel belangrijk. Sascha had vooraf haar kansen wel goed ingeschat. Het toernooi werd nog gespeeld en ze was nog niet zeker of ze had gewonnen. Maar de fotograaf was nog tijdens het spel getipt dat ze al had gewonnen.

IMG_0520.JPG

Sascha Doornbosch van TPC Veendam eindigde als 1e bij de Meisjes Enkel met 13-14. Pleun Riksten, uitkomend voor ATV de Hertenkamp, als 2e Meisjes Enkel. Sara Lindenboom voor Cream Crackers (Groningen) 1e  Meisjes Enkel. En Nina Nieland van De Stirum ( Hoogezand) 2e Meisjes Enkel.

Meerdere spelers van TPC Veendam mochten meedoen aan deze kampioenschappen en kanshebber zijn voor titels in de diverse categorieën. Ongetwijfeld speelt daarbij een rol dat de jeugdopleiding van TPC Veendam ook landelijk hoog staat aangeschreven. Bij de jongens t/m 12 jaar: Mika Verdegaal. Bij de meisjes van 13-14 jaar: Sascha Doornbosch en Emma Vos. En bij de jongens van 13-14 jaar Kris Houwing en Martijn Wessels. Bij de jongens t/m 16 jaar: Nick Knottnerus.

IMG_0383.jpg

De Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB) is het overkoepelend orgaan van de tennis- en padelsport en de tennis- en padelverenigingen in Nederland. Meestal worden de Provinciale Jeugd Kampioenschappen in de meivakantie gehouden. In 2020 werd het PJK geannuleerd vanwege de uitbraak van het coronavirus. Dit jaar was het vanwege corona naar de herfstvakantie uitgesteld.


 
Fotoalbum: