Nieuws

FILM - Tegenwind - Het Verdriet van de Veenkoloniën
Première, zondag 24 oktober: vanBeresteyn, Veendamimage002.jpg

Tegenwind - Het Verdriet van de Veenkoloniën
Première, zondag 24 oktober: vanBeresteyn, Veendam

Tegenwind – Het Verdriet van de Veenkoloniën laat zien hoe een wereldwijde energietransitie neerdaalt in een lokale gemeenschap. De komst van een mega windturbinepark in Groningen en Drenthe speelt mensen uit elkaar, waar ze eerder in harmonie samenleefden. De turbines, met een hoogte van meer dan tweehonderd meter, veroorzaken een tragedie. Wat wordt gewonnen en wat gaat verloren als het oude vlakke land zijn gezicht verliest en de bevolking zich verraden voelt?

Oud-minister Wiebes noemde het ‘bulldozer politiek’, Diederik Samsom sprak over een geweldige ‘mispeer’, want zoals in de Veenkoloniën moet het nooit meer gaan. Het heeft de plaatsing van de molens niet voorkomen. Bewoners voelen zich verraden door de overheid, door de rechtspraak en door boeren, die riante vergoedingen opstrijken. Lokale bestuurders kijken met lede ogen toe hoe het verzet tegen de windmolens verhardt.

Tegenwind-Jan-en-Jan-c-HUMAN.jpg

Tegenwind volgt mensen die de afgelopen tien jaar een belangrijke rol speelden in de strijd tegen deze windparken. Een strijd die ludiek begint, maar grimmig en hard eindigt in ondergronds verzet. Twee prominente woordvoerders worden opgepakt. Een van hen zit maanden vast in voorarrest. Het laat diepe sporen na in de gemeenschap: hoe goedwillende burgers hun vertrouwen verliezen in de overheid en naar 'de buitenkanten van het denken' worden gedreven als ze zich niet gehoord en gezien voelen.

Vertoningen door het hele land
Tegenwind – Het Verdriet van de Veenkoloniën is geen pleidooi voor of tegen de energietransitie, maar laat zien hoe dit ook om een sociale transitie vraagt, waarin burgers de rol krijgen die hen toekomt. Op verschillende plekken in het land gaan we hierover naar aanleiding van de vertoning in gesprek.

Over de maker
Kees Vlaanderen maakte eerder bekroonde documentaires en films, waaronder: Holwerd aan Zee, Het is uw Land, De kleine oorlog van boer Kok, Het uiterste Middel, Cellenblok K en Jacob’s Desire.

Tegenwind-still-011-c-HUMAN.jpg

Tegenwind is een coproductie van HUMAN en Moondocs.

Filmhuis vanBeresteyn, Veendam
Datum:  zondag 24 oktober
Aanvang: 19:00 uur
Toegang: € 8,00 

Meer informatie: human.nl/tegenwind