Nieuws

Berry Link bezoekt 60-jarig echtpaar Girdhari_MG_6702.jpg

Op donderdag 7 oktober waren Radjpal (83) en Soebhadra Girdhari (76) 60 jaar getrouwd. Voor de kersverse burgemeester Berry Link was het zijn eerste bezoek aan een jubilerend echtpaar in Veendam. Na de afschaffing van de bezoeken aan diamanten echtparen heeft hij het op 11 oktober met het bezoek aan het diamanten echtpaar aan de Zerkhouwersstraat weer nieuw leven ingeblazen.

In plaats van bloemen had Berry Link Veendammer Veenkloeten mee genomen, chocolade truffels met delicatesse inhoud.

De geboorteplaats van de beide echtelieden is Paramaribo. Het geboortehuis van Radjpal lag aan de Commissaris Weythingweg. De wieg van Soebhadra aan Blauwgrond, in het district Suriname.

_MG_6695.jpg

In 1957 hebben ze elkaar leren kennen. Zij was onderweg naar school, en hij zat op de trekker om op het land te gaan ploegen. “Hij had mij gezien en werd verliefd. Via anderen was hij met mij in contact gekomen. Met een meisje praatte je niet direct. In Suriname was het nog heel streng. Nu is dat niet meer zo.”

In 1961 heeft het echtpaar elkaar het ja-woord gegeven in een grote tent op het erf van haar vader aan Blauwgrond. De priester had een vergunning voor het afsluiten van huwelijken. De kerk kwam bij hen thuis. Deze traditie kent Suriname ook nu nog. Met 500 bruiloftsgasten was de hele tent vol. Een Surinaamse bruiloft is altijd één groot feest. Grote families, veel lekker eten en gezellige muziek.

_MG_6699.jpg

September 1975 is het echtpaar naar Nederland gekomen. Er waren onenigheden door families heen over de onafhankelijkheid van Suriname. Mensen die het er niet mee eens waren moesten terug naar Nederland. De kinderen waren nog klein. De jongste was drie jaar.

Vanuit Putten gingen ze verhuizen naar Beerta. Vervolgens van Beerta naar Veendam. In Veendam hebben ze 37 jaar gewoond. Eerst 5 jaar in de Bekenkampstraat. Tot aan hun huidige woning.

Radjpal heeft tot in 1978 bij Philips in Winschoten gewerkt met het polijsten van beeldbuizen. Er mocht geen enkele oneffenheid achterblijven. In Stadskanaal werden de beeldbuizen gemonteerd in Tv-toestellen. Philips moest stoppen vanwege de vervuiling van het milieu.   

_MG_6703.jpg

Soebhadra is bij Wedeka aan het solderen geweest van elektronica componenten. Op allerlei prints voor televisies, medische apparaten en andere elektronische toepassingen. De hele dag solderen, een heel werkje.

Radjpal gooit regelmatig met kameraden een hengeltje uit bij het gemaal bij de Sluisweg. Soebhadra is de keukenprinses met uiteraard heerlijke Surinaamse gerechten. En ze redt zich ook goed met de Hollandse gerechten ter afwisseling.

Het echtpaar heeft 6 kinderen gekregen, 13 kleinkinderen en 9 achterkleinkinderen. 

Wordt er ook een feestje gegeven? Soebhadra: “Ik weet het niet. Onze zoon wordt 50 en ze hebben een zaal gehuurd. Voor ons weten we nog van niks, maar misschien is het een verassing.”