Nieuws

Leerlingen inspireren anderen
Open dagen Muziek-, Dans & Theaterschool



IMG_0645.JPG

Zaterdag 2 oktober hebben de leerlingen van de Muziek-, Dans- & Theaterschool Veendam hun kunsten vertoond in de foyer en in de lesruimten bovenin Cultuurcentrum van vanBeresteyn.

In maart 2020 had de Veendammer school vanwege corona de deuren voor het grote publiek voor het laatst geopend. Daarna waren alle lessen ballet, theater en muziek voor de bestaande leerlingen doorgegaan met afwisselend videobellen, een tent in de museumtuin en in de leslokalen met anderhalve meter afstand van de docent. Voorstelling voor grote groepen mensen werden veelal geannuleerd.

IMG_0613.jpg

Directeur Harry van der Laan is blij weer te mogen lesgeven. En om met de open dagen weer publiek te mogen ontvangen. De bezoekersaantallen waren redelijk. Via de witte en de zwarte “piano” traptoetsen werden ze door de docenten verwelkomt. Er was ruime aandacht op individueel niveau. De bezoekers en bezoekertjes kregen ruime aandacht en mochten onder begeleiding van een docent een muziekinstrument uitproberen. In de foyer hebben ballet- en dansleerlingen mooie voorstellingen laten zien.

De school heeft een enthousiast team van wel 30 docenten. Het aanbod is gigantisch. Op muzikaal gebied is er keus uit tientallen jaarcursussen c.q. instrumenten en zang. Het dansprogramma bestaat uit jazzballet, pilates, klassiek ballet, modern ballet en zelfs peuterballet en is verdeeld over een kleine 20 klassen. Het theaterdeel omvat onderdelen voor kinderen, jeugd en volwassenen. Groepslessen muziek zijn Peuter/dreumes muziek, ABC Muziek, Popkoor, big band, symfonieorkest, djembé, pop/rockband en klassieke ensembles.

IMG_0679.JPG

Stuart Kruisman, huismeester van het MDT, is vanaf 2016 bij de Muziek-, Dans- & Theaterschool betrokken. “Voorheen waren we nog een onderdeel van de gemeente. De Veendammer school is zelfstandig geworden. Het werken is voor ons fijner geworden, want we mogen nu onze eigen beslissingen maken. Wat zichtbaar is: we doen het goed. We zijn er trots op.”

De muziekschool heeft topinstrumenten en er kunnen ook instrumenten worden gehuurd. Voor een paar tientjes per jaar kan er een instrument mee naar huis worden genomen. De Muziek-, Dans- & Theaterschool heeft om en nabij 550 leerlingen.

IMG_0667.JPG

Wim Lever is accordeondocent. Hij is in het bezit van een knoppenaccordeon uit 1920 die er prachtig uitziet. Hij geeft les op zowel toets- en knopaccordeon. “De meeste virtuoze accordeonisten spelen vaak op knoppen. Het is een geweldig instrument. Maar eigenlijk zijn ze gelijk, het is een andere manier van spelen. Voor veel mensen is een toetsenaccordeon gemakkelijker te bespelen. De afstand is bij een knoppenaccordeon wel kleiner. Het is iets compacter. Als je met akkoorden pakken een heel grote sprong moet maken is dat dan wel veel gemakkelijker.”

IMG_0633.JPG

Bauke Burghgraaf geeft muziekles op blaasinstrumenten. Op zijn badge aangegeven met ‘koper’. Een trombone van het merk pBone is van plastic. “Er zijn hele klassen die met deze plastic trombones les krijgen”, vertelt de muziekdocent. “Er zijn ook trompetten van gemaakt, maar de trombone was de eerste. Het is heel licht spul. En voor leerlingen van basisscholen is het eigenlijk heel ideaal om met zo’n instrument te beginnen. Niet zwaar, en het is mooi vast te houden.”

IMG_0685.JPG

Ciska Sennema, muziekdocente blokfluit, geeft les op de sopraan, alt en tenorbas blokfluit. De leeftijden zijn heel divers, van kinderen tot volwassenen. En ABC Muziek voor de groepen 4 en 5. Leerlingen in de barok ensemble zijn al gevorderd, en spelen op een hoger niveau.

IMG_0705.JPG

Pianolerares Leonore Lup en klarinettist Ivar Römer vonden tijdens een rustig moment de tijd om spontaan samen te spelen. Het samenspelen was puur met improvisatie zonder bladmuziek. Vanuit het publiek kwam er een spontaan verzoeknummer.

IMG_0696.JPG

Op zaterdag 9 oktober gaat de Muziek-, Dans- & Theaterschool Veendam de tweede open dag houden. De vrije inloop activiteiten zijn van 14.00 tot 16.00 uur in de foyer en in lesruimten bovenin het Cultuurcentrum van Beresteyn. Ook dan zullen de leerlingen hun kunsten vertonen en anderen inspireren om in te stromen in een groep of een individuele les. De eerste maand groepslessen en de eerste individuele proefles is gratis!


 
Fotoalbum: