Nieuws

Veendam noodgedwongen verder met windmolenpark



Veendam - De gemeente Veendam gaat noodgedwongen verder met het voorbereiden van de eventuele komst van een windmolenpark langs de N33. Aanleiding is het aanbieden van de startnotitie over de milieu effect rapportage (MER) door Blaaswind BV.
"Het college van B en W is wettelijk verplicht daar formeel op te reageren", zegt raadsgriffier Bert Wassink. B en W worden daardoor in een lastig parket gemanoeuvreerd, aangezien in het raadsprogramma 2002-2006 een moratorium (verbod) op de bouw van windmolenparken is opgenomen. Wassink: "De gemeente zelf neemt dan ook absoluut geen initiatieven om een dergelijk park van de grond te krijgen."

Dat geldt ook de aanleg van het eigen windmolenpark op het industrieterrein Dallen II. Marktpartijen probeerden in maart de gemeente lekker te maken door hoge winsten, tot 400.000 euro per jaar, in het vooruitzicht te stellen.

De gemeente Veendam geeft naar alle waarschijnlijkheid dan ook geen gehoor aan het verzoek van Blaaswind om op ambtelijk niveau mee te doen aan de projectgroep die het milieuonderzoek en de bijbehorende procedures begeleidt.

De vestiging van windmolenparken kan een belangrijk thema worden bij de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen. In het nieuwe raadsprogramma kan het verbod op de aanleg van windmolenparken dan wellicht van de baan zijn.

Daarop vooruitlopend heeft de gemeenteraad wel aangeven een excursie te willen maken naar een windmolenpark, vergelijkbaar met het park dat Blaaswind langs de N33 wil bouwen. Dat zal deze zomer plaatsvinden. Gesprekken met omwonenden van het te bezoeken park zullen deel uitmaken van deze excursie.

Blaaswind

Blaaswind BV is een initiatief van twintig boeren met grond langs de N33. Zij willen daar zo'n twintig windmolens plaatsen. Bewoners van het nabijgelegen streekje Korte Akkers hebben al aangegeven tegen te zijn. Zij vrezen, na geluidsoverlast door Nedmag, het Rail Service Centrum Groningen (RSCG) en verkeerslawaai van de N33, verdere aantasting van hun woongenot.