Nieuws, Vrijwilligers

Vrijwilligers gezocht
Laat niemand in eenzaamheid sterven



210617 advertentie VPTZ vrijwilligers gezocht.png

Met Jacqueline Tijhaar namens de netwerken palliatieve zorg Groningen Inge Bruinsma namens VPTZ Welstad Stadskanaal/ Westerwolde Guus Hofman, huisarts en voorzitter Vrijwillige Palliatieve en Terminale Zorg Oost-Groningen

Naar aanleiding van het samengaan van de Stichtingen voor palliatieve zorg in Zuid- en Oost Groningen zijn wij in gesprek gegaan met de bovenstaande bestuurders. Door dit samengaan kan er nog efficiënter worden gewerkt in het gebied van Veendam – Stadskanaal - Westerwolde -Ter Apel  tot Oldambt. Bestuurlijk valt het daarna onder de VPTZ Oost-Groningen.
 
Terminale zorg
Sterven hoort - net als geboren worden - bij het leven. Dat is gemakkelijk gezegd, maar wanneer u zelf of uw dierbare te horen heeft gekregen dat het einde nabij is, valt dat zwaar. 
Daarom vroegen wij aan Jacqueline wat is Palliatieve Terminale Zorg precies.
Palliatieve zorg is erop gericht om de kwaliteit van leven te verbeteren voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn. Terminale zorg is de zorg in de laatste levensfase. In het laatste stuk van je leven kun je palliatieve terminale zorg krijgen. Een team van zorgverleners probeert ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk lijdt en je leven goed kunt afronden. Dat gebeurt in samenspraak met jou en je naasten.
Breng je deze laatste fase thuis door, dan kun je naast een team van zorgverleners ook hulp krijgen van een vrijwilliger van de Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ).
De hulp die verleend wordt is veelal van praktische aard. Vaak is het belangrijkste om er gewoon “te zijn” voor de cliënt en diens naaste.
Een luisterend oor, praten over alledaagse dingen en indien gewenst over sterven en dood.
De inzet van de vrijwilligers is aanvullend op wat familieleden, vrienden en buren doen.
De vrijwilligers hebben tijd en zijn aanwezig zodat de mantelzorger(s) rust kunnen nemen.

Uitbreiding werkgebied
Guus legt uit dat de VPTZ in Veendam in januari 2006 werd opgericht als VPTZ Veendam. Door een groeiend aantal aanvragen voor zorg en een gebiedsuitbreiding naar de Oldambt bestaat de stichting nu uit ruim vijftig vrijwilligers en vier coördinatoren. Vanaf dat moment gaan we verder onder de naam VPTZ Oost-Groningen. 
Nu het gebied nog eens is uitgebreid met de regio Stadskanaal en Westerwolde kan die naam blijven bestaan maar is het zeker gewenst ook het aantal vrijwilligers uit te breiden. Hiervoor starten we in september weer een nieuwe cursus die bestaat uit acht dagdelen en wordt gegeven door verschillende gastdocenten. 

Cursus
De cursus is speciaal gericht op de sociale en emotionele aspecten van de zorg voor palliatieve terminale patiënten. De laatste cursus is net afgerond waardoor er vanaf eind juni bijna zestig vrijwilligers inzetbaar zijn. Dat is nog niet genoeg. Er moet zeker nog een uitbreiding komen en daar gaan we actief voor werven. 
De Vrijwilligers van de Stichting VPTZ Oost-Groningen zijn zeer gemotiveerd. Zelfontplooiing, het benutten van eigen ervaringen of iets willen betekenen voor mensen die bezig zijn afscheid te nemen van het leven, zijn vaak de belangrijkste redenen om vrijwilliger te worden. Vrijwilligers zijn verplicht een cursus te volgen voordat zij worden ingezet. De vrijwilligers worden niet betaald, slechts de gemaakte onkosten worden vergoed. 

Inge vult nog aan dat de uiteindelijke standplaats Veendam is van waaruit alles centraal geregeld kan worden. Daarnaast is er een werkplek bij een van de Welstad locaties in Stadskanaal. Daar kunnen eventuele cliëntgesprekken en korte vergaderingen plaatsvinden. Daarmee kan ook het huidig telefoonnummer  0598 698 139 blijven bestaan. Voor nadere informatie is ook het 06 104 48 298 mobiele nummer beschikbaar en de website www.vptzoostgroningen.nl