Nieuws

‘Harstikke fijn dat de Bibliotheek weer open is’



IMG_0129.jpg

Vanaf 24 maart waren de bibliotheken vanwege de lockdown tot nader order gesloten. Op 20 mei zijn de deuren weer los gegaan. Deze stap heeft het kabinet als extra toegevoegd. De Tweede Kamer had erop aangedrongen om in het openingsplan, half april door het kabinet gepresenteerd, ook de bibliotheken toe te voegen.

In eerste instantie waren de bibliotheken ingedeeld bij stap 3 (dat gepland is voor 9 juni). De Tweede Kamer wilde echter de bibliotheken eerder open hebben, omdat ze een belangrijke lokale functie hebben voor onder andere senioren en kinderen.

Jacqueline Bokhorst van Biblionet Groningen is blij dat er voor die brede functie er stap voor stap weer invulling gegeven kan worden. De Bibliotheek is een plek waar inwoners elkaar ontmoeten, waar mensen hun informatievragen kwijt kunnen en waar kennis en verhalen worden gedeeld. Bezoekers komen er ook van ver voor.

IMG_0137.jpg

“Het is harstikke fijn”, zegt een blije Jacqueline Bokhorst. “Het was ook wel even spannend, maar het is wel allemaal heel positief. Heel beperkt is het nog wel. Het enigste dat nog kan is boeken inleveren en lenen. Aan de leestafels zitten kan nog niet. Ze kunnen de boeken wel inkijken, op hun gemak lekker uitzoeken.” Overigens heeft de ‘bieb’ naast boeken ook DVD’s en tijdschriften.   

De Bieblab, het YouTube-kanaal van de Groningse bibliotheken voor kinderen, is ook weer voorzichtig opgestart.

Exclusief het personeel mogen er in totaal 15 mensen binnen zijn. Daarbij worden kinderen onder 12 jaar niet meegeteld. De leden kwamen heel verspreid, en hebben niet lang hoeven wachten voor ze naar binnen mochten. Bij binnenkomst moet een registratieformulier worden ingevuld voor een gezondheidscheque. Vier personeelsleden zien daar op toe.

IMG_0004.JPG

De voorbereiding voor de heropening had de hele week in beslag genomen. Op deze eerste middag mocht men bijna 200 bezoekers, inclusief ouders, verwelkomen.

Reservering en een gezondheidscheck is verplicht.