Nieuws

Tandarts Van der Wal laatste behandeling
bij allereerste patiëntIMG_0054.JPG

In 1989 was Frances Koning de allereerste tandartspatiënt in de praktijk van tandarts Sebastiaan van der Wal aan De Marne. Haar oude tandarts ging ermee stoppen. Het gezin Koning was per toeval bij Van der Wal terechtgekomen.

Achtentwintig jaar later was zij in 2018 ook de eerste patiënt in de nieuwe tandartsenpraktijk aan de Prins Bernhardlaan. “Ze was bewust gekozen als ook de eerste patiënt aan de Prins Bernhardlaan”, vertelt Van der Wal.

Frances Koning: “Toen ik vorig jaar weer een nieuwe afspraak had gemaakt wilde ik ook de laatste zijn voordat hij als praktiserend tandarts ging stoppen.”

Afgelopen woensdag was het zover. “Het was een mooie afsluiting met de laatste tandartspatiënt die 32 jaar geleden ook de eerste is geweest in de oude praktijk. Het gaf er een mooi slot aan”, aldus Van der Wal.

IMG_0157.JPG

Als behandelaar van eigen patiënten is Van der Wal gestopt. Als begeleider in de tandartsenpraktijk zal hij als specialist op dat moment nog wel patiënten gaan behandelen. Of wanneer er in de praktijk iets bijzonders is als invaller. Bij ziekte op de zaterdag, of ‘s een keer in de weekenddienst. Maar verder absoluut niet. Het moet dan echt in bijzondere omstandigheden zijn.

Het gezin Koning herinnerd hem als een prettige tandarts. “Ook leuk met de kinderen. Ons jongste zoontje wilde niet in de stoel, maar mocht wel met de watersproeier spelen. Dat was dus helemaal goed. Onze zoon en dochter wonen allebei in Groningen, maar komen hier nog wel.”

Voor de drie zoontjes van de familie Bruining was een bezoek aan de tandarts steeds een probleem. Bij Van der Wal was het meteen goed. “Hij stelde ze heel erg op hun gemak. Even een praatje, een grapje, en toen was er niets meer aan de hand. Ik vindt het jammer dat hij ermee gestopt is. Onze drie zoons vinden hem nog steeds geweldig. Onze zoon in Groningen gaat er nog steeds naartoe.”

IMG_0036.jpg

“Kinderen op hun gemak stellen is natuurlijk ook de bedoeling”, zegt Van der Wal. Hoe hij dat bereikt vindt hij moeilijk te beantwoorden. “Dat heb je of dat heb je niet. Ik ben groot geworden in een cafébedrijf en restaurant (in Jipsinghuizen). Met mensen omgaan is je aangeleerd. Dat heeft me zeker wel geholpen.”

Van der Wal wilde toch langer kunnen doorwerken, maar het ook langzaamaan rustiger aan kunnen doen. Met het idee dat er in de toekomst voor de patiënten goede en moderne tandheelkundige zorg aan de Prins Bernhardlaan zal blijven bestaan.

Hij zal het contact met de mensen gaan missen. “Voor de rest denk ik wel dat het qua planning mij een stuk rust geeft. Want het is nu natuurlijk dat je teveel dingen moet doen en dat het straks een stuk makkelijker wordt.”

IMG_0003.jpg