Overslaan en naar de inhoud gaan

Gezelligheid en schaatspret ijsbaan
IJsvereniging Borgercompagnie Boven

Door Henk Drenth op vrijdag, 12 februari, 2021 - 19:26

IMG_0597.JPG

De IJsvereniging Borgercompagnie “Boven” durfde het dinsdag nog niet aan om hun mooie natuurijsbaan open te stellen. Maar woensdagmiddag ging het ‘oan’. De openstelling was alleen nog voor kinderen en begeleidende ouders. Voor alle leeftijden was het donderdagmiddag eigenlijk ook nog niet, maar het geringe aantal oudere personen werd oogluikend toegestaan.

Personen van 18 jaar en ouders mogen vanwege de coronamaatregelen met maximaal 2 personen op 1,5 meter van elkaar hun rondjes schaatsen. Groepsvorming is niet toegestaan. Dit was prima te doen, en de mensen hadden alle ruimte.

IMG_0524.JPG

Een kraampje met warme chocolademelk was er ook niet bij. Maar ondanks de beperkingen was het leuk om met prachtig winterweer heerlijk te kunnen schaatsen.

“Uiteindelijk is het na zo’n jaar als deze toch leuk dat er zo’n buitenuitje geboden kan worden”, aldus bestuurslid Henk Bakker van de ijsvereniging. “Mensen waren er ook wel aan toe om even een verzetje te hebben”.

Het schaatsen blijft wel beperkt tot het recreatieve gedeelte. Er mogen geen wedstrijden worden georganiseerd. En er geld de avondklok, iedereen moet om 9 uur weer thuis zijn. “Maar we moeten er verder mee met elkaar.”

IMG_0550.JPG

“Voor een dorp is een ijsbaan gewoon mooi. Als er wel ijs komt, en het is verantwoord, geeft het gezelligheid met elkaar. En dat is gewoon leuk. De zeven bestuursleden komen ook uit het dorp.”

“De historie van de ijsvereniging begon in1980 bij de familie Boer op de Wijk aan de noordzijde van Borgercompagnie. Daar werd altijd op het kanaal geschaatst, ook van school. Op mijn achtste was er toen ieder jaar nog gewoon ijs. Voor de kinderen van nu is het niet vanzelfsprekend meer dat ze ieder jaar op natuurijs kunnen.”

IMG_0530.JPG

Er was ook nog geschaatst op het kanaal pal voor de huidige locatie. Zo’n 15 jaar geleden was de vijver in beeld gekomen dat aan de rand van Borgerswold ligt. Een groot voordeel is de geringe diepte van hooguit 1 meter. Het is hier veel gauwer verantwoord. De grotere plassen in het recreatiepark hebben een diepte van 5 tot 7 meter. Ook ligt het ligt mooi beschut.

Voorheen lag er nog een dam en kon er niet rond worden geschaatst. In samenspraak met de gemeente Veendam mocht de ijsvereniging, met behulp van vele vrijwilligers en benodigd materieel, er een ronde baan van maken.

IMG_0621.JPG

Vanwege sneeuwijs is de kwaliteit van het ijs niet optimaal. Maar er is prima op te schaatsen. Waar op het kanaal bevroren sneeuwophopingen ligt, is het ijs op de schaatsbaan mooi egaal en ook glad. Met de wittege kleur doet het wel denken aan kunstijs.

Toen de familie Spijker 6 jaar geleden in Borgercompagnie is gaan wonen zijn ze ook lid geworden van de ijsvereniging. “Je weet ook dat het dan veilig is.” Ivar van 5 staat voor het eerst op de gladde ijzers. Voor Timon van 8 was de kennismaking met het ijs 3 jaar terug op dubbele ijzertjes, nu was het op echte schaatsen. Omdat schaatsen op natuurijs zeldzaam is geworden is het ook lastiger om goed beslagen ten ijs te komen.

IMG_0489.JPG