Nieuws

Online veiling oldtimerverkoop trekt liefhebbers
naar Coen’s Autotechniek



IMG_0009.jpg

Sinds de tweede lockdown liepen de afspraken bij Coen’s Autotechniek sterk terug. Reparaties zijn de hoofdmoot geworden, maar ook daar is er een afname.

Naast gebruikte wagens is het bedrijf gespecialiseerd in oldtimers. In een aparte voormalige fabriekshal had Coen, naast 25 andere wagens, er ongeveer 20 in de opslag. Om het verlies van inkomsten terug te dringen had de garagehouder aan de Lloydsweg een alternatief bedacht. De afgelopen weken kon online op 36 oldtimers worden geboden. Het zijn bijna allemaal auto’s van het merk Citroën. Het ophalen was op afspraak zaterdag jongstleden.

IMG_0004.jpg

Paul van der Spek uit Brabant zag een Citroën Visa uit 1986 op de veilingsite. Naast de Visa is ook een Citroën CX uit 1987 naar Brabant gegaan. Zijn vriendin Lonneke reed met deze naar huis. Na het bieden keek Paul nog even waar hij de oldtimers precies kon halen. Met Veendam had hij aan Zuid-Holland gedacht. Overigens was de afstand geen enkel probleem. “We rijden net zo goed naar Italië als naar Polen. We hebben wel een hotelletje in Veendam gepakt.”

Paul staat als zelfstandig MBO docent autotechniek voor de klas. Daarnaast heeft hij wat tijd voor zijn hobby. Maar hij koopt alleen wat hij leuk vindt. Als hij er aan verdiend is het leuk, maar zo niet is het ook goed. Het mogen alle merken auto’s zijn en ook motoren. Hij haalt ze uit heel Europa.

Op aparte auto’s komen vaak ook aparte mensen op af. Zoals bij deze verkoper. Dat maakt het ook wel leuk. De eerste auto die hij voor de handel had gekocht heeft hij nog steeds. Een kleine Volkswagen Up! als boodschappenauto. Waar hij geen afscheid van kon nemen.

IMG_0038.jpg

De Alkmaarse Nathan Slobben was naar Veendam gekomen om een Citroën CX Athena uit 1981 te halen voor zijn vader Eric die de wagen op de veiling zag staan. Samen delen ze de Citroën oldtimerhobby. Zijn vader was verhinderd, maar schoonvader Hans Iwema uit Muntendam was mee voor het ophalen en brengen.

Vader Eric heeft niet altijd een Citroën gehad, maar vanwege zijn leeftijd is het echte nostalgie geworden. De bekende Citroën DS uit 1973, ook bekend als ‘de snoek’ hoort daar zeker bij. De latere modellen met name vindt hij heel mooi. Ze hebben nog de innovativiteit met de hydraulische vering.

“Ze hebben relatief kleine motoren maar zijn toch vrij snel vanwege de stroomlijning. De vooras is breder dan de achteras, en dat is typisch Citroën. Ze zitten heel comfortabel. Mijn vader zijn eerste auto was een ‘eend’, de bijnaam van de 2CV Deux Chevaux.” Overigens betekend deux chevaux twee paarden. 

“Vroeger mocht ik bij mijn vader in de auto nog niet zelf rijden, nu mag ik ‘m ophalen zonder mijn vader. Dat is wel leuk. De Citroën Athena is op wat kleine deukjes na in een redelijk goede staat. Het belangrijkste is dat er geen roest onder zit.”

IMG_0042.jpg

Ook voor Coen is het voor een deel een hobby. “Het is eigenlijk zo’n beetje mijn passie. Het is een soort van liefde dat je in die auto’s stopt. De oldtimers zijn eigenlijk als een verzameling, en om ze dan allemaal tegelijk te verkopen...”

De meeste oldtimers zijn naar echte liefhebbers gegaan die heel blij waren met hun nieuwe aanwinst. De laatsten kwamen zelfs na vijf uur nog tijdens het opruimen.

IMG_0018.jpg