Nieuws

Financiële impuls EDC Retail Veendam
om wereldwijde ambitie te realiseren 



Foto-Eric-verkleind.jpg

Groeigeld startsein versnelde uitbreiding binnen sexual wellness

EDC Retail, in Nederland vooral bekend van het merk EasyToys, versnelt zijn groeistrategie en trekt hiervoor kapitaal aan van een gerenommeerde investeringsmaatschappij. Met het groeigeld kan de erotiekgigant werk maken van de ambitie om de positie van top drie-speler in Europa uit te bouwen en binnen enkele jaren een wereldspeler te worden. De eerste stap is direct genomen door een samenwerking met groothandel Eropartner Distribution aan te gaan.
 
Voor oprichter en eigenaar Eric Idema, die zijn onderneming dertien jaar geleden vanaf een zolderkamertje begon, is deelname van de investeringsmaatschappij een enorme opsteker. “Ik ben trots op alle medewerkers van EDC Retail. We hebben met z’n allen een volwassen bedrijf neergezet, waardoor we nu met dit nieuwe kapitaal de kans krijgen een grote groei door te maken”, zegt Idema. Beide partijen doen geen mededelingen over de hoogte van de financiële deelname.
 
‘Sexual wellness’ professionaliseren                        
Met het verkrijgen van het internationaal groeikapitaal kan Idema zijn bedrijf versneld uitbouwen. Tevens wordt het mogelijk de industrie van ‘sexual wellness’ verder te professionaliseren. 
 
Idema: “Doel is om ervoor te zorgen dat bij elke Europeaan een seksspeeltje in het nachtkastje ligt. Daarnaast hebben we als sexual wellness-specialist ook een educatieve rol om mensen meer te laten genieten van liefde en erotiek.”
 
Slagkracht vergroten
De investeerder die aan boord is gekomen levert groeikapitaal en kennis om de wereldwijde ambitie te kunnen realiseren. In Nederland is het voor het eerst dat een gerenommeerde investeringsmaatschappij in de sector van sexual wellness stapt. Deze investeerder heeft EDC Retail en Eropartner Distribution, één van de grootste Europese groothandels in erotiekproducten, benaderd. Daar is een fusie van de erotiekbedrijven uit voortgekomen.
 
Idema daarover: “De financiële injectie voor ons en voor Eropartner, een zeer professionele partij, is een mooie eerste stap. Hiermee kunnen we ook onze e-commerce-platformen verder vergroten. We zijn zo bovendien in staat om ons assortiment aan te vullen met nieuwe producten en dat geldt omgekeerd ook. En we voegen onze kennis samen. Zo kunnen we elkaar aanvullen en versterken.” Gezamenlijk zijn EDC Retail en Eropartner een top drie-speler in Europa.
 
Fundamenteel groeiende markt
De investeringsmaatschappij zegt voor het Nederlandse EDC Retail en CEO Eric Idema te hebben gekozen vanwege het ‘ambitieuze managementteam’. Een andere belangrijke beweegreden is dat het een ‘fundamenteel groeiende markt betreft die steeds meer uit de taboesfeer komt’.
 
Ook speelt mee dat sexual wellness een steeds grotere medische relevantie heeft: “Een betere seksuele gezondheid draagt bij aan een betere algemene gezondheid”, aldus de investeerder.
 
Over Eropartner Distribution
Eropartner Distribution is internationaal distributeur van erotische speeltjes. Het bedrijf levert aan erotische shops en andere retailers. Het is een van Europa’s grootste groothandels. Eropartner is gevestigd in het Noord-Hollandse Zwaagdijk en heeft zo’n veertig medewerkers in dienst. In 2020 draaide het bedrijf een omzet van ongeveer veertig miljoen euro.
 
Over EDC Retail 
EDC Retail is Europees marktleider op het gebied van erotische producten en levert zowel aan particulieren als aan winkels. Het bedrijf, gevestigd in Veendam, voert onder meer de titel EasyToys. Met meer dan 100.000 bezoekers per dag en een aanbod van meer dan 14.000 erotische artikelen is EasyToys.nl de grootste webshop van Nederland en België. Daarnaast heeft EDC Retail meerdere andere webshops en produceert het diverse eigen merken. Het levert als groothandel wereldwijd aan andere webshops, distributeurs en retailshops. EDC Retail werd in 2007 door Eric Idema opgericht. De onderneming groeide vervolgens snel. In 2018 realiseerde EDC Retail een jaaromzet van ruim 21 miljoen euro. Medio 2019 nam EDC Retail het Duitse erotiekconcern Beate Uhse, onder meer bekend van Pabo.nl, over. Sindsdien is het Europees marktleider. EDC Retail heeft zo'n 200 medewerkers in dienst. In 2020 is een omzet van zo’n 65 miljoen euro gerealiseerd.