Nieuws, Regio

Roelie en Teun maken van woonkamer een kerstpaleis



IMG_1082.jpg

Al 19 jaar hebben Roelie en Teun Hulshof uit Muntendam ieder jaar een kerstdorp in de woonkamer. Roelie had het eerste huisje gekocht. Die er ook nog steeds is. Van een huisje kwam het tot meer omdat het nog mooier staat. Van lieverlee is het dorp steeds groter geworden.

De verschillende opstellingen is met aparte thema’s. De Kerstman staat bij de kerstmannen en bij de kerstvrouwen. Roelie: “We hebben er 60 staan. Maar van de huisjes zijn we de tel kwijt.”

IMG_1133.jpg

Het is van de laatste 10 jaar dat het zo groot is geworden. Voorheen stond het nog verspreid over verschillende plekken, zoals op het dressoir. Er kwam een zelfgemaakte tafel die later door is getrokken. Daar kwamen ook de verdiepingen boven. De tafels zijn stevig gemaakt om erop te kunnen staan voor het inrichten. Dit jaar is de tafel verbreed en is er een verdieping bijgekomen.

Met het inrichten van het dorp is er veel op gevoel waarbij in thema’s wordt ingedeeld. Roelie is de bedenker en ontwerper. Teun is de aannemer en uitvoerder.

IMG_0023.JPG

Er zijn verschillende taferelen uitgebeeld met het ook erbij betrekken van niet kerst-gerelateerde voorwerpen. Bij een complete boerderij met landbouwmachines staan dieren in de wei. In een colonne met trekkers zijn protesterende boeren onderweg, met daarachter een file van auto’s. Een trouwstoet wacht bij de spoorwegovergang voor de passerende trein.

IMG_1182.jpg

Vreugde wordt afgewisseld met verdriet. Bij de kerk arriveert een begrafenisstoet met volgauto’s. De modelbegrafenisauto was moeilijk verkrijgbaar. Teun heeft na naspeuring op internet deze in Assen kunnen kopen.

d'Olle Grieze van Groningen staat met d’Olle Witte van Winschoten in elkaars nabijheid. In een dansschool wordt aan dansparen les gegeven. Verderop draait de kermis. Skiërs hebben de lange latten onder op de zelfgebouwde skipiste. Langs de weg staat een flitspaal die ook werkelijk flitst.

IMG_1225.jpg

Het kerstdorp is in vier weken tijd opgebouwd. Het is grotendeels af. Ze verwachten nog wel drie weken bezig te zijn. Ook in de voortuin komen nog versieringen. Roelie: “Het is echt een hobby waar we beiden mee bezig zijn. Teun werd er ook liefhebber van en dan is wel mooi met z’n beiden.” Teun: “Alleen kun je er ook niet aan beginnen.”

Er komen ook mensen op bezoek voor het kerstdorp. Vorig jaar zijn er in totaal 75 bezoekers bij Teun en Roelie over de vloer geweest. Ook uit Limburg en Rotterdam, tijdens hun familiebezoek. “We hebben het voor ons zelf, maar een ander mag er ook van genieten.”

IMG_1236.jpg

Voor elf kinderen van kinderopvang Poko Loko uit Zuidbroek was het een mooi uitje. Tijdens Sint Maarten kwamen er ook wel eens nieuwsgierige kinderen binnen. 

Met de visite is het nu voorzichtig zijn. Maximaal 3 personen mogen er per dag in huis ontvangen worden. Kinderen tot en met 12 jaar hoeven onderling en tot volwassenen geen afstand te houden.


 
Fotoalbum: