Nieuws

Gemeente Veendam sluit terrein en loods in Wildervank
na ontdekken drugslaboratorium



1K4C1041.JPG

De gemeente Veendam heeft een terrein met loods aan de Meihuizenweg in Wildervank voor één jaar gesloten. Op 19 augustus 2020 heeft de politie in de loods een drugslaboratorium voor de productie en/of vervaardiging van synthetische drugs aangetroffen. 

Drugslaboratorium 
In de loods werd een drugslaboratorium van aanzienlijke omvang aangetroffen. Hierin werden grote hoeveelheden stoffen en materialen aangetroffen die geschikt zijn voor het vervaardigen en/of produceren van synthetische drugs. Twee aanwezige personen zijn door de politie aangehouden. In een andere ruimte van de loods waren (niet aangesloten) hennep gerelateerde apparatuur en ander materiaal aanwezig.

Ingrijpen 
Aanvullend op de politieactie heeft de burgemeester het Damoclesbeleid toegepast en de loods voor één jaar gesloten. Het sluiten van de loods op grond van de Opiumwet en het Damoclesbeleid is een bestuursrechtelijke maatregel. De burgemeester kan hiermee een pand sluiten wanneer er meer drugs worden aangetroffen dan de voorraad die voor eigen gebruik aanwezig mag zijn. Bij de ontdekking van drugs in een pand start de gemeente een bestuursrechtelijke procedure op. Deze kan naast de strafrechtelijke procedure van de politie en het openbaar ministerie worden opgelegd. Burgemeester Sipke Swierstra: “Er was hier sprake van een professioneel drugslaboratorium. Deze vormen van (drugs-)criminaliteit kunnen voor veel overlast zorgen en zijn een risico voor de veiligheid van de omgeving. Ik vind het daarom belangrijk om dan direct in te grijpen. Door het sluiten van een pand voor een bepaalde tijd neemt de kans op herhaling en overlast af.” 

Melden
Het vermoeden van drugs of een hennepkwekerij in de buurt? Meld dit bij de politie. Dit kan via t. 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem, t. 0800 – 7000.