Nieuws, Regio

Nedersaksenlijn-gemeenten slaan handen ineen



Arivva_00.jpg

De gemeenten Hardenberg, Coevorden, Emmen, Borger-Odoorn, Stadskanaal, Veendam en Westerwolde slaan samen de handen ineen voor de Nedersaksenlijn (NSL). De zeven gemeenten vinden dat deze spoorlijn een grote bijdrage kan leveren aan een betere bereikbaarheid van de regio met het openbaar vervoer. De gemeenten sluiten hiermee ook aan bij vraag van de Tweede Kamer naar een haalbaarheidsstudie van deze lijn.

Uit het haalbaarheidsonderzoek moet naar voren komen of de aanleg van de Nedersaksenlijn kans van slagen heeft en wat de kosten zijn voor de realisatie. De zeven gemeenten hebben daarom met elkaar afgesproken om deze uitdaging samen aan te gaan en op die manier het regionale belang voorop te zetten.

Grensregio’s verbinden en versterken
De regio tussen Hardenberg en Veendam biedt volop ruimte en kansen voor ondernemers en woningzoekenden om te werken en te wonen. Om het voor ondernemers aantrekkelijk te maken om zich hier te vestigen is goede bereikbaarheid van groot belang. Ook zijn goede verbindingen van het openbaar vervoer tussen grote steden belangrijk voor een bloeiende en aantrekkelijke regio. Door een spoorlijn aan te leggen tussen Stadskanaal en Emmen bereik je nog meer verbinding tussen de verschillende grensregio’s. Regionaal samenwerken gaat dan eenvoudiger en ook het vinden van personeel uit een andere gemeente wordt voor werkgevers aantrekkelijker. Dit draagt bij aan de sociale en economische opgaven die deze regio kent.

Mogelijkheden van waterstof verkennen
In de haalbaarheidsstudie wordt ook de aansluiting op het Duitse netwerk en de mogelijkheden voor goederentransport onderzocht. Verder is het de wens van de gemeenten om te onderzoeken of waterstoftreinen ingezet kunnen worden op de Nedersaksenlijn. Dit past uitstekend bij de status die de Europese Unie aan Noord-Nederland heeft toegekend, onder de noemer Hydrogen Valley (waterstofregio).