Overslaan en naar de inhoud gaan

Buschauffeur Jan Geert Pronk na 40 jaar met pensioen

Door op vrijdag, 10 april, 2020 - 12:08

Buschauffeur Jan Geert Pronk 03.jpg

Donderdag ging de Veendammer buschauffeur Jan Geert Pronk na 40 jaar met pensioen.

Toen Yvonne de Noord hoorde dat zijn bus in verband met het coronavirus niet versierd werd op zijn laatste rit vond ze dat erg sneu. Yvonne: “Ik wachtte hem op bij een bushokje en toen hij stopte gooide ik confetti naar binnen. Hij was aangenaam verrast”. 

Buschauffeur Jan Geert Pronk 04.jpg

Jan Geert Pronk: Na veertig trouwe dienstjaren reed ik woensdagochtend mijn laatste rit. Normaal gesproken wordt de bus dan versierd en zit de familie achterin, maar dat kon nu niet in verband met het coronavirus. Mijn vrouw had graag meegewild, maar ze werkt met ouderen en wilde geen onnodig risico lopen om besmet te raken.

Tot mijn verrassing werd ik op de terugreis van Zernike naar Veendam warm onthaald door een reizigster. In haar hand hield ze een tros ballonnen vast en had een hoedje op. Toen ik bij de halte stopte, gooide ze confetti naar binnen. Dat vond ik geweldig, want ik had op mijn laatste rit geen mens in mijn bus gehad en dat terwijl ik graag een praatje maak.

Buschauffeur Jan Geert Pronk 01.jpg

Zo herinner ik me een gezellige oude vrouw die in de jaren ’90 aan de halte Scholthuizenbrug instapte. Standaard kocht ze elke zaterdag een dagkaart van f 6,00 en gaf ze mij altijd een kwartje extra. Dan zei ze: ‘Kijk jongen, koop jij maar even een lekker kopje koffie met een koekje’.

Met warme herinneringen kijk ik terug op mijn tijd bij Qbuzz. We hebben samen veel veranderingen meegemaakt en dat was niet altijd gemakkelijk, maar dankzij een club hechte chauffeurs wisten we er steeds weer iets moois van te maken.

Buschauffeur Jan Geert Pronk 02.jpg

Dat wil ik ook meegeven aan de jongere buschauffeurs. Kijk naar elkaar om en help je collega. En tegen de reizigers wil ik zeggen: ‘Kom eens los van je schermpje en praat eens wat meer met elkaar’. Ik hoop dat deze crisis gaat bijdragen aan een socialere samenleving.”