Overslaan en naar de inhoud gaan

Paardenbloem: lentezon op je bord

Door Eindredactie op woensdag, 6 mei, 2020 - 07:00

paardenbloemen (4).jpg

Door Leah Groeneweg van inhetwildeweg.nl 

Nu de lente is aangebroken, kleurt de paardenbloem de weilanden geel met haar zonnige bloemen. Goed voor de bijen en vlinders, die met volle teugen van haar heerlijke nectar genieten, maar ook goed voor ons. Paardenbloem is namelijk een super gezonde groente. De frisse bladeren en de bloemen kun je rauw of gekookt eten en in de herfst en wintermaanden oogst je de wortels. 
Haal daarom niet alle paardenbloemen uit je gazon, maar laat ze lekker groeien en bloeien. De insecten zullen jou dankbaar zijn en zelf heb je gezonde groente in jouw tuin.
Misschien is het even wennen aan de bittere smaak, maar het zijn juist de bitterstoffen die de paardenbloem zo gezond maken. Zij stimuleren namelijk de werking van de gal en de lever.
Probeer de paardenbloem eens in een omelet, wie weet geeft het een heel andere kijk op deze voorjaarsbloeier!

Paardenbloemomelet

Ingrediënten:
1 ui
1 teen knoflook
5 eieren
5 bloeiende paardenbloemen (zonder steel)
handje paardenbloemblad
4 zongedroogde tomaten (op olie)
1 theelepel kerrie
scheut olijfolie
peper en zout

paardenbloemomelet  (2).jpg

Bereidingswijze:
Pel en snipper de ui en knoflook.
Halveer de paardenbloemen, snijd het paardenbloemblad en de zongedroogde tomaten in stukjes.
Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook hierin.
Kluts de eieren in een kom en roer alle ingrediënten er door.
Schenk het eimengsel in de koekenpan en bak langzaam tot de onderkant goudbruin is.
Keer de omelet om (gebruik eventueel een bord om het te keren) en bak ook de andere kant mooi bruin van kleur.

Aandachtspunten bij het wildplukken:
Weet wat je doet en ben er zeker van dat je de goede plant hebt. Ook in jouw tuin kunnen giftige planten staan.
Pluk op een schone plek, ver van industrie, autoverkeer, bestrijdingsmiddelen en de populaire honden uitlaatplek van de buurt
Pluk alleen veel voorkomende eetbare planten. Zeldzame en beschermde planten laat je staan
Maak van je tuin een wilde tuin of laat een stukje verwilderen. De bijen, vlinders en andere dieren zullen je dankbaar zijn. Zo werkt het twee kanten op. Jij kunt je maaltijd aanvullen met eetbare wilde planten uit jouw tuin en de bijen en vlinders hebben ook meer te snoepen

Leah Groeneweg is wildplukster en organiseert samen met Tim Horneman natuurbelevings- en wildplukactiviteiten. Op hun website www.inhetwildeweg.nl staan nog veel meer inspirerende recepten, als ook het aanbod van hun activiteiten.