Overslaan en naar de inhoud gaan

Saamhorigheid en feestvieren met Elk en Ain

Door Henk Drenth op maandag, 2 maart, 2020 - 07:00

IMG_0138.jpg

In Ommelanderwijk en Zuidwending is na zes jaar het carnavalsgebeuren steeds meer gaan leven. Naast het feestvieren heeft het carnavalsgebeuren ook bijgedragen voor gezelligheid en meer saamhorigheid tussen de beide dorpen. Afgelopen weekend zijn er met de bezoekersaantallen weer nieuwe records gebroken.

Vrijdag kregen senioren en oud-inwoners van de tweelingdorpen Ommelenderwijk en Zuidwending (tijdelijk omgedoopt tot Gasgat) door de Carnavalsvereniging Elk en Ain een snertmaaltijd voorgeschoteld. Zo’n 40 gasten waren aangeschoven. Samen met Prins Helmer Geert de Eerste en zijn Raad van Elf.

IMG_0108.jpg

Zaterdag hebben 52 kinderen aan de carnavalsmiddag meegedaan. Allen mooi in stijl uitgedost. Met drie oldtimerbussen in de optocht werden ze door de beide dorpen rondgetoerd. Met de voltallige Raad van Elf in een versierde SRV-wagen voorop. Eenmaal weer terug in de Stainkroeg kon het  kindercarnaval met dj’s Peter en Arjan losbarsten.

De carnavalsavond op zaterdag werd door 450 bezoekers bezocht in een wederom totaal uitverkochte café De Stainkroeg. Waar de Feestband Moesflons de stemming nog eens verhoogde. Omdat er dit jaar voor zowel de middag als de avond geen vast thema was, was het qua kleding aan een ieder om dit zelf in te vullen.

IMG_0112.jpg

De vroegere carnavalsvereniging de Kainstobbe was na de brand van Spelde in 2001 gestopt. In 2014 waren Stefan Kral, Frits Kettler en Peter Borchers de initiatiefnemers om in Ommelanderwijk en Zuidwending weer een carnavalsvereniging op te richten. De eerste carnavalsavond van Elk en Ain heeft plaatsgevonden onder de scepter van prins Stefan de Eerste. Met 250 man publiek was het een overdonderend succes, en werd er tot een vervolg besloten. Elk jaar weer is de carnavalsavond uitverkocht geweest. Door verbouwing was er ook meer plaats voor gekomen.

Ook het aantal deelnemende kinderen is toegenomen. De eerste carnavalsmiddag was nog met 15 deelnemers. Door de ouders is het steeds meer omarmd. Ook het aantal ouderen tijdens de snertmaaltijd was aanvankelijk met 15 begonnen.

Er is in zes jaar tijd behoorlijk wat verloop geweest in de Raad van Elf. Hink Lamain en Stefan Kral zijn nog de mannen vanaf het eerste uur. Lamain heeft het idee dat de samenstelling stabieler blijft. “Mensen waren gevraagd en vinden het ook leuk. Maar mensen van nu hebben zichzelf aangeboden, dat maakt een vastere groep. Er moest ook nog veel worden opgezet, nu is het een beetje bijschaven.”

IMG_0084.jpg

“We gaan nu ook wat meer naar andere carnavalsverenigingen toe. We hebben eerst daarmee gewacht. Bestaan we vijf jaar, hebben we een dusdanige grondvest opgebouwd dat het ook meer recht van bestaan heeft. Er zijn alleen maar meer mensen die op de feesten komen. En meer mensen die zich aanbieden om te helpen. Het begint echt te leven. En dat is harstikke gaaf.”

Op de elfde van de elfde gaan we met z’n allen om de tafel zitten. En wordt in gezamenlijkheid de Raad van Elf gekozen. Dat betekend loten inleveren, en wordt diegene met de meeste stemmen Prins Carnaval. Dat is ook degene die zich het jaar daarvoor het meest heeft gemanifesteerd. Je moet het wel een beetje verdienen.”

Als vertolkers van de prinsen staan genoteerd: Stefan Kral, Frits Kettler, Peter Borchers, Hink Lamain, Henk Giezen en Elmer Panman.

IMG_0099.jpg


Gerelateerd artikel: