Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste editie vanBeresteyn Schaaktoernooi

Door Henk Drenth op maandag, 2 maart, 2020 - 12:00

IMG_0037.jpg

Zaterdag was het opperste concentratie tijdens het eerste vanBeresteyn Schaaktoernooi. De Schaakclub Veendam en de schaakclub HSP Hoogezand hadden het schaaktoernooi georganiseerd in samenwerking met hoofdsponsor vanBeresteyn die de zaal beschikbaar had gesteld. Met deze eerste editie was het NOSBO Rapid schaakkampioenschap inmiddels de 21ste uit deze jaarlijkse traditie. Uit de 50 aanmeldingen hebben 46 deelnemers meegedaan. De schakers die in actie waren gekomen zijn trouwe deelnemers aan het toernooi. Ze komen uit het NOSBO-gebied, Groningen en Drenthe.

IMG_0158.jpg

Kampioen worden kan er maar een. Erik Hoeksema uit Baflo (bekend van de schaakrubriek in het Dagblad van het Noorden) bleek de sterkste van het toernooi. Hij is voor dit jaar de officiële Rapid schaakkampioen van de bond geworden. Tweede is de voormalige clubschaker Minko Pieters uit Veendam geworden. De derde prijs ging naar Jan van Os uit Emmen, de vroegere voorzitter van de bond. Tevens als schaakreporter en fotograaf actief.

IMG_0071.JPG

Organisator Piet Jongejan was tevens de toernooileider. “Met Rapidschaak hebben de beide spelers per ronde elk 25 minuten voor een snellere doorloop. Met het normale schaken is dit anderhalf tot twee uur per persoon. Schakers die dit niet gewend zijn hebben het wat moelijker nu. Maar dat maakt het juist leuk.”

IMG_0039.jpg

Er is in 10 rondes gespeeld met de 2 keer 25 minuten. Vicevoorzitter Theo Mooijman: “De schakers worden in vier groepen op sterkte ingedeeld in de ratinggroep. Een speler met een lagere rating kan als hij goed speelt worden ingedeeld tegen een sterkere. Als je verliest zak je weer. De prijzen worden uitgereikt binnen de eigen rating- (sterkte) groep. Iemand kan best maar drie punten hebben, en de winnaar zes. Maar kan zo in zijn eigen ratinggroep toch de eerste zijn. In die ratinggroep is hij dan de sterkste geweest. Als je ze alleen in hun eigen groep laat spelen winnen de sterksten altijd, zo heeft iedereen een kans.”

IMG_0226.jpg

Broer en zus Thijmen en Tetske Hofstra zijn lid van Schaakclub Leek. Het is een echte passie. Moeder Marjet brengt ze als chauffeur overal naartoe. Ook zij heeft meegedaan, maar helaas geen prijs gewonnen. “Maar dat hoeft ook niet.”