Overslaan en naar de inhoud gaan

Sportpaarden Massage Intens Veendam

Door Hans van Noort op zondag, 1 maart, 2020 - 06:30

_DSC6028.jpg

Tekst Hans van Noort [hansvannoort@parkstadveendam.nl]

Een niet alledaags beroep – sportpaardenmasseur. Nou ja, het is voor Margreet van den Berg niet haar beroep, ze doet het als hobby naast haar werk. Paarden. Zodra je de p uitspreekt, barst ze los. Paarden zijn alles voor Margreet. Het houden van paarden is haar met de paplepel ingegeven. Opa had pony’s, ook thuis hadden ze paarden. In Friesland fokten haar ouders Arabieren, een temperamentvol ras. Deze Arabieren werden veelal gebruikt voor dressuur. De liefde voor paarden straalt van haar af. Ze heeft iets met paarden, dat blijkt. “Het helpen met massage en de band met zo’n prachtige viervoeter, maakt me blij.”

_DSC6094.jpg

Sportpaarden Massage Intens is gehuisvest aan de Korte Akkers 14. Het is nog net Veendam, aan de andere kant van de sloot is het Meeden - Midden Groningen.

Bij aankomst voor het interview staan haar paarden lekker te smikkelen van het hooi wat ze net gekregen hebben. Haar paarden zijn: Duke een pony van 21 jaar, Impression, een vos van 20 jaar en Lotte een Fries van 8 jaar. Het hooi trekt meer dan de onbekende persoon die op bezoek komt.

B_Afbeelding2_resize.png
Op de foto hierboven zien we Margreet aan het werk met Impression

Ze rijdt zonder zadel en - bit. “Je hebt dan directer contact, vertrouwen en verfijnde communicatie met je paard. En veel ontspanning. Dit paard gaat door het vuur voor me,” glimlacht Margreet. Als jong paard moest bij Impression een kies operatief verwijderd worden. Met bit trainen was géén optie meer. Hierdoor ontdekte Margreet het bitloos rijden. Tevens ontdekte ze dat dit ook bij gezonde paarden een effectieve manier van trainen was, waarbij ook weer ontspanning centraal staat. Op deze wijze heeft ze al vele combinaties geholpen en verschillende paarden getraind. Haar Fries Lotte bleek hypermobiel; de aanleiding om de opleiding sportpaardenmassage van het NHI (Nederlands Hippisch Instituut) te gaan doen,” vertelt Margreet.  Theorie over anatomie, fysiologie, biomechanica en gezonde trainings-/voedingsleer kwamen aan de orde, naast de praktijklessen over de verschillende massagetechnieken, waaronder ook T-Touch. Na het behalen van het diploma kreeg ze al snel wat klanten. Margreet behandelt de paarden altijd bij de mensen thuis. Het paard voelt zich dan het meest op z’n gemak. Door te luisteren, kijken en voelen ontdekt ze de spierblokkades en stemt ze zo de behandeling hierop af.

B_Afbeelding1.png
Ewoud, een prachtige oudere fries met artrose, massage maakt zijn stijve spieren los

Als ik een paard behandel is vertrouwen en rust belangrijk. Het paard moet zich kunnen ontspannen en zich op zijn gemak voelen. Waar de ruiter/eigenaar tegenaan loopt in de training, is voor mij ook vaak een indicatie waar eventuele blokkades kunnen zitten. Door het afvoelen en betasten van het paard, voel ik eventuele warme - of koudere plekken, verdikkingen of blokkades in de spieren. Ook reacties van het paard wijzen mij waar ik moet behandelen. Bij een behandeling maak ik het lichaam losser en masseer ik de afvalstoffen uit de spierblokkades. Ik gebruik mijn handen, mijn lichaam en een opstapje en verschillende technieken, zoals stretchen, strek- en buigoefeningen, drukpuntmassages en T- Touch (ontspanningsmassage). Ook een eventuele zadelcheck behoren daartoe. De 1e behandeling duurt ongeveer anderhalf uur. Na 1 behandeling zie ik vaak al veel resultaat. Soms is een 2e behandeling nodig. Ook geef ik tips om bepaalde oefeningen te doen of trainingsadviezen.

Mijn ervaring en expertise met betrekking tot hypermobiliteit bij paarden komt goed van pas. Ik kom helaas veel paarden tegen met deze aandoening, maar gelukkig kan ik hen helpen met massage en trainingsadviezen. Deze paarden compenseren en verzuren snel in de spieren. Blokkades in de lange rugspieren worden veroorzaakt door verkeerde training, maar ook door een slecht passend zadel. Na een zadelcheck adviseer ik om de zadelmaker te laten komen.

_DSC6060.jpg

Het totale management rondom het paard moet kloppen; van verzorging, training, het beslag, harnachement (alles wat te maken heeft met het optuigen) en de huisvesting tot voeding. Kuilvoer is bijvoorbeeld voor veel paarden te rijk aan suikers en eiwit, waardoor de spieren snel verzuren. Wees ook matig met krachtvoer, en royaal met goed ruwvoer (hooi), naast vitamines en magnesium, is haar devies. Het resultaat van goed management én dus ook massages is, dat je ervaart dat je paard lekkerder in zijn vel zit, los in de spieren en presteert in de training als een happy Athlete. Wie wil dat nou niet?

_DSC6082.jpg

Margreet gaat naar klanten in de omgeving Groningen en Drenthe. Wat een prachtige hobby – sportpaarden masseren. “Ik word er blij van.”

Meer weten:
Bel Margreet: 06-283550991 of bekijk haar facebookpagina Sportpaarden Massage Intens.