Sport

100 jaar zwemplezier bij ‘Tot Heil Onzer Ribbenkast’



20200205_100701.jpg

Bij het lezen van de naam T.H.O.R. zullen vele lezers nog met veel plezier terug denken aan de tijd van het jaarlijkse waterpolotoernooi dat  T.H.O.R. 35 jaar lang organiseerde en de bijhorende feesten in hotel De Nederlanden. Alhoewel de zwemvereniging officieel nog altijd Z&PC T.H.O.R. heet wordt de jarige vereniging tegenwoordig in de volksmond meestal THOR genoemd.

20200205_100744.jpg

Op 5 augustus 1920 werd de zwem- en poloclub opgericht door badmeester Smalbil in hotel De Nederlanden en heette eerst “Wildervank”. Er werd gezwommen in de pompsloot te Wildervank, waar in 1919 een “zwembad” geopend was. Nog in het oprichtingsjaar werd tijdens een ledenvergadering besloten de naam te veranderen in T.H.O.R. Dit verwijst niet naar de god van de donder en de vruchtbaarheid, maar staat voor de heroïsche naam Tot Heil Onzer Ribbenkast. Met 29 leden werd gestart, maar in de oorlogsjaren schommelde dit aantal nogal wat heen en weer. In 1980 werd dit bad gesloten en werden er tennisbanen aangelegd op dit terrein. T.H.O.R. ging toen verder in het Kristalbad in Veendam.

20200205_100830.jpg

Nu in 2020 zijn er nog altijd 63 leden actief, waarvan er 26 aan wedstrijden deelnemen. Zwemwedstrijden wel te verstaan, want water-poloën doen we eigenlijk niet meer sinds het Kristalbad aan de Langeleegte ook niet meer bestaat. Tegenwoordig worden de baantjes getrokken in het overdekte Tropiqua in Veendam. Drie uur per week duiken daar de wedstrijdzwemmers en recreatieve zwemmers het water in. Voor de wedstrijdzwemmers zouden we graag nog meer bad uren willen, maar door de zwemlessen en andere verenigingen is dat helaas niet mogelijk. Ondanks dat weten de huidige wedstrijdzwemmers toch vele medailles bij elkaar te zwemmen bij regionale wedstrijden en aan nationale wedstrijden deel te nemen.

20200205_100916.jpg

Op 5 augustus 2020 bestaat T.H.O.R. dus maar liefst 100 jaar, wat een reden tot een feestje geeft en een aantal andere speciale activiteiten. Zo krijgen de wedstrijdzwemmers onder andere een zwemclinic van een olympische zwemmer, gaan alle zwemmers met elkaar op kamp dit jaar en wordt er voor de leden van 18 jaar en ouder, oud-leden, oud-bestuursleden en oud-trainers een reünie georganiseerd op 13 juni aanstaande. Voor basisschoolkinderen uit de gemeente Veendam wordt er een wedstrijd georganiseerd om eens kennis te maken met de zwemsport.

Opgeven voor de reünie kan al via de website www.100jaarzpcthor.nl  

De basisscholen zullen geïnformeerd worden over het kennis maken met wedstrijdzwemmen.