Nieuws

Parkstadveendam zoekt verhalen over de
Tweede Wereldoorlog



IMG_0565.jpg

Zijn er in Veendam nog mensen die misschien zelf nog behoren tot een van de overlevenden van de concentratiekampen of die ondergedoken hebben gezeten? 

Deze week is het 75 jaar geleden dat het vernietigingskamp Auschwitz door de Russen is bevrijd. Wat ze aantroffen aan overlevenden, een paar honderd mensen, waren ondervoede skeletten in vodden gehuld. De nazi’s voelden aankomen dat de oorlog weldra zijn einde zou naderen en besloten om de kampen te ontmantelen en de sporen van hun wandaden uit te wissen. Tijdens de dodenmarsen dwars door Duitsland die daarop volgden, stierven nog eens honderden.
Naar schatting van wetenschappers zijn ongeveer 1,1 miljoen mensen op barbaarse wijze daar vermoord. Van dit aantal waren er zo’n 104.000 Nederlanders – Joden, Roma, Sinti, homo’s, krijgsgevangenen, psychiatrische patiënten, willekeurige burgers die het niet eens waren met de opvattingen van de nazi’s.
Waarom? Deze volkomen zinloze genocide, volkerenmoord, holocaust of Shoah (Hebreeuws) is gepleegd omdat de medemens niet paste in het systeem!

Parkstadveendam zoekt in Veendam naar mensen die misschien zelf nog behoren tot een van de overlevenden van de concentratiekampen of die ondergedoken hebben gezeten? Zo ja, zijn zij bereid om hierover iets te vertellen nu het nog kan? 

Ook kinderen van deze overlevenden of mensen die ondergedoken hebben gezeten (2e generatie) en die de verhalen uit directe overlevering hebben gehoord worden verzocht zich te melden via het telefoonnummer van Parkstadveendam 06-42239988 of via de mail info@parkstadveendam.nl