Overslaan en naar de inhoud gaan

TenneT en Enexis Netbeheer congestie Veendam

Door op woensdag, 11 december, 2019 - 10:14

Hoogspanning.jpg

TenneT en Enexis Netbeheer verwachten structureel congestie in het gebied rondom het station Veendam in een periode van 5 tot 10 jaar. De verwachte congestie wordt veroorzaakt omdat de vraag naar transportcapaciteit op het station groter is dan de beschikbare n-1 capaciteit in het daar gekoppelde hoogspanningsnet. De vraag naar transportcapaciteit is anders dan voorzien in de capaciteitsplanning.

Wat is het gecontracteerde en beschikbare transportvermogen?
In het genoemde congestiegebied is het totale voorziene gecontracteerde transportvermogen 295 MW. Het totale beschikbare transportvermogen bedraagt circa 120 MW. Dit vermogen is volledig vergeven in getekende offertes voor gecontracteerd transportvermogen.

De planning van de netverzwaring
De structurele oplossing is de realisatie van een uitbreiding van het hoogspanningsnet en de capaciteit van het station. TenneT onderzoekt in samenwerking met Enexis Netbeheer de alternatieven hiervoor, dit betreft ook de mogelijke locatie van de uitbreiding. Een planning van de netverzwaringen is nog niet bekend.

Onderzoek
TenneT en Enexis Netbeheer doen onderzoek naar het kunnen toepassen van congestiemanagement in het genoemde gebied volgens de Netcode Elektriciteit artikel 9.5 lid 5. De uitkomst van het onderzoek wordt op de websites van TenneT en Enexis Netbeheer gepubliceerd.