Regio

Leer-werktraject voor herintredende doktersassistenten



Steeds meer huisartsenpraktijken en huisartsenposten kampen met een tekort aan doktersassistenten en triagisten (doktersassistenten op de huisartsenspoedpost). Om dit tekort aan te pakken, heeft de noordelijke huisartsenzorg de handen ineengeslagen en een leer-werktraject voor herintredende doktersassistenten opgezet.

Dit leer-werktraject is een verkorte opleiding die bestaat uit een gevarieerd programma, inclusief betaalde stage en persoonlijke begeleiding, waarmee gediplomeerde doktersassistenten voldoende bagage krijgen om weer aan de slag te gaan in de huisartsenpraktijk, of - na een vervolgopleiding tot triagist -  op de huisartsenspoedpost.

Vraag naar gediplomeerde doktersassistenten
In november 2019 starten herintreders uit de drie noordelijke provincies bij Noorderpoort in Groningen aan het verkorte traject. Voor dit leer-werktraject zijn nog plaatsen beschikbaar. Daarom zijn Doktersdienst Groningen, Dokterszorg Friesland, Centrale Huisartsendienst Drenthe en Huisartsenzorg Drenthe op zoek naar doktersassistenten die in of na 2004 hun diploma hebben behaald, momenteel niet werkzaam zijn in dit beroep, maar dat wél willen.

Grote uitdagingen
Drie procent van de sector Zorg en Welzijn bestaat in ons land uit de huisartsenzorg. Hierin werken circa 32.000 medewerkers, naast circa 11.000 huisartsen. De arbeidsmarkt in de sector Zorg en Welzijn staat voor grote uitdagingen. Naast de zichtbare tekorten aan zorg- en welzijnsprofessionals, heeft de sector ook te maken met een toenemend aantal ouderen, een toenemende complexiteit van zorg en (technologische) ontwikkelingen die andere eisen stellen aan organisaties en huidig en toekomstig personeel. De huisartsenzorg krijgt hierbij steeds meer taken.

Op landelijk, regionaal en organisatieniveau is veel aandacht voor de tekorten in de zorg. Vanuit het Landelijk Actieplan Aanpak Tekorten heeft de werkgeversorganisatie ZorgpleinNoord, in samenspraak met haar leden, een Regionaal Actieplan Aanpak Tekorten (RAAT) opgesteld. Dit regionale plan sluit aan bij de bestaande initiatieven én de regionale arbeidsmarktbehoeften en –omstandigheden. Eén van de trajecten is het met huisartsenzorgorganisaties gezamenlijk ontwikkelde traject voor herintredende doktersassistenten.

Daarnaast wordt gekeken naar eventuele uitbreiding richting andere doelgroepen, bijvoorbeeld verpleegkundigen of zij-instromers uit andere sectoren, die met passende trajecten klaargestoomd kunnen worden voor een baan als doktersassistent/triagist in de huisartsenzorg.

https://www.zorgpleinnoord.nl/opleidingen-herintreders-doktersassistent-triagist