Nieuws

Professionele oud-basketbal NBA speler Swen Nater
nam alle tijd voor clinic in Wildervank



Swen Nater.JPG

Voormalig NBA-center Swen Nater heeft na het verzorgen van zijn basketbal clinic in Soest ook een clinic gegeven bij Aquila in de Wildervanckhal. De organisatie was in handen van de Nederlandse Basketbal Bond (NBB) afd. Noord en Aquila. Bij de clinic gaat het speciaal om de centers, de grote mensen die in het basketbal een bepaalde positie innemen. Sven Nater nam woensdagavond anderhalf uur de tijd om 12 lange spelers de kleine tips en trucs bij te brengen die hij in zijn topsport carrière heeft geleerd.

De in Den Helder geboren Swen Nater heeft zeven jaar in de ABA (rookie of the year en twee keer All Star) gespeeld. En van 1976 t/m 1984 acht jaar in de NBA. Daarvoor werd de inmiddels 69-jarige Nederlandse Amerikaan tweemaal kampioen in het college basketball met UCLA onder de legendarische coach John Wooden. In de ABA speelde hij voor de Spurs, Squires en Nets, in de NBA bij de Braves/Clippers en de Lakers.

IMG_0048.JPG

Swen Nater heeft een speciale band met Nederland omdat hij hier geboren is. En oefent hij dagelijks op zijn Nederlands. Op negenjarige leeftijd ging hij met zijn ouders naar Amerika. En was hij daar zichzelf gaan ontwikkelen. De inmiddels 69-jarige Nater vindt het leuk om met jonge mensen te werken.

De clinic biedt een unieke mogelijkheid om als trainer/coach verder te gaan ontwikkelen op het trainen, coachen en gebruiken van centers. BT3-coaches kunnen vier licentiepunten krijgen, trainer/coaches met een BT4-licentie vijf punten. “Wij zijn er heel blij mee dat hij hier naar toe is gekomen”, vertelt Ed Poelstra, voorzitter van de NNB afd. Noord Nederland. Poelstra is als trainer bij Aquila betrokken geweest.

IMG_0159.jpg

Pete Miller had als zeer betrokken trainer van Donar jeugd, en hoofdcoach van de Basketbal Academy RTC Noord, enkele spelers van Donar meegebracht. Deze Amerikaanse guard speelde college-basketball bij San Jose State University. In 1975 was hij zijn Europese avontuur bij Donar begonnen, waar hij drie seizoenen heeft gespeeld.

Swen Nater gaf tijdens de toer door Nederland ook een basketbal clinic in Amsterdam, donderdag was hij in Zwolle, en vervolgens vrijdag in Meppen, Duitsland.

IMG_0038.JPG