Overslaan en naar de inhoud gaan

Cheques Odd Fellows
voor palliatieve zorg Zuidoost Groningen

Door Henk Drenth op woensdag, 2 oktober, 2019 - 21:26

IMG_0119.JPG

Maandagavond heeft de Odd Fellows Veendam aan de beide palliatieve zorgaanbieders VPTZ Oost-Groningen en Hospice Veen & Wolden elk een cheque van 1.500 euro overhandigd. Het totaalbedrag van 3.000 euro is opgehaald uit de Midzomernacht Golfwedstrijd van 21 juni  jongsleden.

De Stichting Maatschappelijke Activiteiten van de vier Veendammer loges van de Odd Fellows hadden de golfwedstrijd bij maanlicht in samenwerking met Golfclub ‘De Compagnie’ georganiseerd. De golfwedstrijd is voor de palliatieve zorgaanbieders in Oost-Groningen met zesenveertig  deelnemers gespeeld, waaronder sponsoren en vrijwilligers.

IMG_0113.JPG

Karin Bron en Piet Soep van VPTZ Oost-Groningen in Veendam en Klary Rech van Hospice Veen & Wolden in Stadskanaal mochten elk respectievelijk de gift van 1.500 euro in ontvangst nemen.

Stichting Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg Oost Groningen (VPTZ) biedt zorg en aandacht aan mensen in de laatste levensfase en aan hun mantelzorger(s). Deze zorg wordt thuis in de vertrouwde omgeving gegeven, en ook in woonzorg- en woonservicecentra in Oost Groningen. Hospice Veen & Wolden in Stadskanaal biedt in het Tineke Breiderhuis een bijzondere plek waar mensen in hun laatste levensfase, omgeven door 24-uurszorg, in huiselijke sfeer en samen met hun dierbaren afscheid nemen van het leven. Het Tineke Breiderhuis biedt persoonlijke ruimte en zorg op maat.

IMG_0101.JPG

De zaal was volbezet met leden, sponsoren en andere belangstellenden. Er moesten stoelen bij worden geplaatst. Stichting Maatschappelijke Activiteiten van de Odd Fellows heeft ondermeer als doel het bevorderen van het leefklimaat in het algemeen en dat van de zieken.

Men wilde ook stilstaan bij de palliatieve zorg. En bij eigen wensen en ideeën omtrent het onvermijdelijke levenseinde. De schrijfster Korine van Veldhuijsen was uitgenodigd als gast spreker. Veldhuijsen is journalist en auteur van verschillende boeken. Zij schrijft voor en met mensen over onder andere de palliatieve zorg. Vanuit haar woonplaats Doorn was zij was geheel belangeloos naar Veendam afgereisd.

IMG_0128.JPG

Karin Bron en Piet Soep van VPTZ Oost-Groningen in Veendam en Klary Rech van Hospice Veen & Wolden in Stadskanaal vertelden over door hun geleverde zorg. En beantwoordden zij vragen vanuit de zaal.

Hospice Veen & Wolden is vanaf december 2016 in bedrijf. Klary Rech: “We hebben een prachtige serre waar onze gasten heel graag mogen zitten. Ze kunnen niet altijd met de rolstoel en mogen dan met het bed naar de serre. Maar het pad naar de serre is heel hobbelig en we willen graag het pad gaan veranderen.”

IMG_0135.JPG

“Het VPTZ is ook heel erg dankbaar voor het mooie bedrag, en we gaan het heel goed besteden”, liet Piet Soep van VPTZ Oost-Groningen weten. “Ons werkkapitaal zijn de vrijwilligers. Het zijn heel toegewijde en gemotiveerde mensen die bij de mensen thuis in hun eindstadium van hun leven mensen ondersteunen. En hun mantelzorgers die rondom hen staan.”

“Om deze vrijwilligers te begeleiden hebben we coördinators in dienst. En om hun werk te vergemakkelijken is ons plan om drie laptops aan te schaffen. Het restbedrag gaat besteed worden voor een nascholingsbijeenkomst voor de vrijwilligers die we binnenkort hebben. Met een spreker die verteld over communicatie rondom het ziek- en sterfbed.”

IMG_0130.JPG

Het VPTZ Oost-Groningen is met voormalig Menterwolde, Oldambt, Pekela, Bellingwolde, Bellingwedde en Veendam in vijf gemeenten actief. De stichting is sinds 2016 ook actief in de woonzorg- en woonservicecentra Veenkade, A.G. Wildervanck, De Breehorn en Huize St. Franciscus. Intern omdat bewoners ook daar graag willen blijven, en de inzet is om dat mogelijk te maken. Het VPTZ Oost-Groningen werkt met 50 vrijwilligers, maar er is altijd behoefde aan nieuwe vrijwilligers.

Voor het Hospice Veen & Wolden in Stadskanaal is dit vergelijkbaar. Zij werken met 65 vrijwilligers, dat eigenlijk voor de 7 dagen per week van ’s ochtends zeven uur tot ’s avonds elf ook nodig is. ’s Nachts is de thuiszorg van Meander aanwezig van 23 uur tot 7 uur. Vrijwilligers kunnen niet altijd beschikbaar zijn wegens vakantie of ziekte, nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom.

De gastspreekster Korine van Veldhuijsen vindt de aandacht en tijd hebben voor mensen in hun laatste levensfase een heel groot geschenk.

IMG_0132.JPG