Nieuws, Regio

Trots op Groningen? Zing het Grunnens Laid!
op Museumplein in Veendam



Algemene foto - 100 jaar Grunnens Laid.jpg

De honderdste verjaardag van het Gronings volkslied wordt groots gevierd. Op zaterdag 28 september om 17:00u klinkt het Grunnens Laid op 100 locaties in de provincie Groningen. Hiervoor zoekt organisator Tocht om de Noord nog een paar locaties. Daarnaast wordt in aanloop naar het evenement een vlog-serie over 100 jaar Grunnens Laid gepubliceerd én de #trotsopgroningen challenge gelanceerd. 
Er zijn nog een paar plekken over tot alle 100 locaties compleet zijn. Je bent van harte welkom om met jouw wijk, buurt of dorp mee te doen – maar wees er snel bij!  

Meedoen  
Meedoen is helemaal niet moeilijk. Wijs als eerste een plek aan die het ‘podium’ wordt. Denk aan een dorpshuis, kerk of gewoon een plein in de buurt. Je kunt voor wat muziek zorgen, bijvoorbeeld in de vorm van een koor, een orkestje of een orgel. Maar a capella zingen kan natuurlijk ook! En tot slot zou je ervoor kunnen kiezen om vrienden, familie, je sportvereniging of een lokale schoolklas op te trommelen om mee te zingen. En organiseer je al een Burendag? De perfecte gelegenheid om het Grunnens Laid ten gehore te brengen! Meld jouw locatie (jouw ‘podium’) aan via grunnenslaid@gmail.com.  

100 locaties  
Het Grunnens Laid klinkt op 100 locaties in de provincie. Denk aan kerken, borgen, dorpshuizen, musea, horeca en zorgcentra. Het volkslied klinkt bijvoorbeeld vanuit de Martinitoren in Stad, vanaf het Muziekfestival Delfzijl en in Abraham’s Mosterdmakerij in Eenrum. De supportersvereniging van FC Groningen zingt het volkslied in de bus op weg naar Amsterdam. Ook klink het volkslied tijdens de Boeskoolmarkt in Ter Apel en tijdens de Slipjacht in Uithuizermeeden. In Harkstede wordt in het kader van het Grunnens Laid een mini-festival georganiseerd en verpleeghuis Old Wolde in Winschoten maakt er een Groningse middag van. Daarnaast wordt het Gronings volkslied gezongen bij andere eeuwelingen, zoals in de Oosterparkwijk en tijdens de reünie van Scholengemeenschap Ubbo Emmius in Stadskanaal.  

poster TOCHT.jpg

Hoofdpodium staat in Veendam
Het hoofdpodium staat op het Museumplein in Veendam. Het voorprogramma wordt vanaf 13.30 uur verzorgt door Beecham, Gert Sennema & Westkantstad en Irene Wilkens & Sikkom Kult. Hier zingt een aantal bekende Groningers mee. Ongeveer een week vóór het evenement wordt een lijst met alle locaties gepubliceerd op www.grunnenslaid.nl. Er is altijd wel een locatie bij jou in de buurt waar het Grunnens Laid gezongen wordt. Je bent overal van harte welkom. Laat zien dat je trots bent op Groningen en zing mee!  

Vlogs en #trotsopgroningen challenge 
In aanloop naar het evenement komt er een twaalfdelige vlog-serie online. Vlogger David Elzinga gaat in alle Groninger gemeenten op bezoek bij locaties die meedoen op 28 september. Daar test hij de kennis van de inwoners. Hoe goed kennen Groningers hun volkslied eigenlijk? De vlogs verschijnen twee keer per week op de website en de Facebookpagina van de Tocht om de Noord. 

Honderd uur vóór het evenement van start gaat lanceert de organisatie de #trotsopgroningen challenge. Groningers worden opgeroepen om via sociale media te laten zien waarom zij trots zijn op Groningen. Dit kan door een foto of video te plaatsen met de hashtag #trotsopgroningen, en anderen uitdagen hetzelfde te doen.