Overslaan en naar de inhoud gaan

Sportief echtpaar Dijk 65 jaar getrouwd

Door Henk Drenth op donderdag, 22 augustus, 2019 - 12:17

IMG_0014_2.jpg

Woensdag 21 augustus was het 65 jaar geleden dat Jacob Dijk (89) en Siena Dijk-Kor (87) 65 jaar geleden elkaar het jawoord gaven. Loco-burgemeester Ans Grimbergen bezocht het briljanten echtpaar thuis in het Woonzorgcentrum A.G. Wildervanck om hen te feliciteren en om een mooie bloemstuk te overhandigen.

Beiden zijn geboren Meedenaren en kennen elkaars al van kleins af aan. Ze woonden ook redelijk dicht bij elkaar en gingen beiden naar dezelfde basisschool (latere OBS De Mieden). En zaten ook nog samen in een lokaal met combinatieklas 5 en 6.

De beide echtelieden zijn in Meeden getrouwd. Het echtpaar heeft 50 jaar aan de Hereweg 135 gewoond tegenover de school.

Jacob heeft als zestienjarige bij de machinefabriek van Hendriks gewerkt in de wikkelinrichting van motoren. Niet zo lang daarna was hij bij de aardappelzetmeelfabriek ‘Pekela en Omstreken’ in Nieuwe Pekela gaan werken, waar hij de langste tijd heeft gewerkt.  Na de sluiting van de fabriek was hij in de aardappelzetmeel in Foxhol gaan werken. Omdat het hem daar niet zo beviel maakte hij de overstap naar DWM in Veendam. Vanwege een nieuwe reorganisatie door Avebe kon hij op zijn 57ste, na jarenlang ploegendiensten draaien, er vervroegt uit.

IMG_0010.jpg

Sinds 4 jaar wonen ze in Woonzorgcentrum A.G. Wildervanck. Het echtpaar heeft een dochter gekregen. En een kleindochter.

Beiden waren sportief aangelegd. Jacob heeft vanaf jongs aan bij vv Meeden gevoetbald. Bij BV Veendam had men belangstelling voor hem. Vanwege problemen met zijn knie kon dat geen doorgang vinden. Op zijn zeventiende heeft hij als toerrijder de barre Elfstedentocht in 1947 gereden. Hij was vanwege noodweer, met harde stormwind en sneeuwbulten door stuifsneeuw, van het ijs gehaald. En was de laatste stempelpost buiten bereik gekomen. Het felbegeerde kruisje niet meer kunnen halen was een enorme teleurstelling.  

Siena was ook heel sportief aangelegd. Ze zwom veel en ze deed veel aan gymnastiek bij VOLO in Meeden. Tot aan haar 64ste heeft ze de sport bij de gymnastiekvereniging beoefent. Na een zweepslag blessure was ze ermee gestopt. Als gediplomeerd badjuffrouw heeft ze aan de Badweg 30 jaar lang aan heel wat kinderen het zwemmen geleerd. Samen met haar jongere zus Ina heeft ze in Groningen zwemonderwijs gevolgd.

IMG_0021.jpg

Eerst in het oude bad met nog gewoon open grondwater zonder verharde bodem. Waar kikkers vrij toegang hadden, en er zelfs nog een kikkerplaag is geweest. Het water was ook niet helder, en waren zwemlesverrichtingen nauwelijks te volgen. Burgermeester Hut was zeer betrokken bij het vernieuwen van het zwembad in 1985. Mevrouw Dijk mocht aangeven wat er nodig was.

Zus Ina heeft Siena heel veel bijgestaan, ook jarenlang bij het diplomazwemmen.

Overigens wil men tegenwoordig kinderen ook weer in natuurwater leren zwemmen en niet alleen in een zwembad.

Het 65-jarig echtpaar heeft dezelfde dag nog in de Borgerswoldhoeve een feestje gegeven voor familie, vrienden en buren.