Nieuws

Sfeer proeven tijdens Open dag Prokino Veendam
Kinderen natuur laten ontdekken en belevenIMG_0100.JPG

Prokino Kinderopvang Veendam had op hun locaties aan de Somerlustweg en Zuidenveld de deuren wagenwijd opengezet. Ouders, kinderen, opa’s en oma’s, buurtbewoners en alle andere belangstellenden waren welkom tijdens de open dag. Er werd een kijkje genomen op de groene opvanglocatie aan de Somerlustweg en in het ruim opgezette Zuidenveld.

Bij Prokino Kinderopvang worden kinderen uitgedaagd om spelenderwijs te gaan ontdekken, zich te ontwikkelen en zich uit te drukken op de manier die het beste bij hen past. Daarbij wordt vooral ingespeeld op wat de kinderen bezighoudt. Waardoor zij zich prettig kunnen voelen en zichzelf op hun eigen manier en in hun eigen tempo kunnen ontwikkelen en hun talenten kunnen ontplooien.

Op de kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang wordt veel aandacht besteed aan de lichamelijke zorg en ontwikkeling, de motoriek en aan de sociale-, creatieve- en taalontwikkeling. Waarbij spelen daarbij centraal staat. Baby's kunnen volop kruipen, liggen en lekker slapen. Voor de wat oudere kinderen is er ruimte én tijd om te spelen, te knutselen en te lezen. Zo leert ieder kind op z’n eigen niveau en spelenderwijs.

De pedagogisch medewerkers zorgen daarnaast voor afwisselende activiteiten. Bijvoorbeeld op het gebied van zingen, spelletjes doen, dansen, theater, muziek maken, schilderen, beweging en koken. Daarnaast lezen ze voor, doen ze rollenspelen en spelen poppenkast. Zo krijgen kinderen bij Prokino alle ruimte om te groeien.

Leidinggevende aan de Somerlustweg Annemarie Schut: “Sinds 3 jaar zijn wij met een certificaat ‘Groen Cement’ een gecertificeerde groene kinderopvang. Wij hebben in onze opvang natuur en natuurbeleving bij jonge kinderen hoog in het vaandel. Wij zijn veel met ze buiten, en laten ze ook zelf de natuur ontdekken. In onze moestuin zaaien we en oogsten we met de kinderen, en proeven de groenten en fruit uit de tuin. Kinderen hebben er veel belangstelling voor, en van alle leeftijden. Ze zien waar het eten vandaan komt en dat het niet zomaar uit de supermarkt komt.”

IMG_0151.jpg

“Onze kippen leggen eieren. Een van onze kippen is in een broedmachine die we hier hebben gehad geboren.”

Op het ‘Blote voetenpad’ kunnen kinderen geblinddoekt op blote voeten lopen langs een touw. En allerlei structuren en materialen uit de natuur voelen als gras, zand en modder. Op de nationale modderdag was het op de locatie aan de Somerlustweg één groot modderfeest. Pedagogisch medewerker en ‘groen metselaar’ Jefrey Heis zet voor het ervaren van meer natuurbeleving de activiteiten in de tuin uit. Prokino Veendam is inmiddels vier jaar met de groenopvang bezig.

“Dit is uniek voor de kinderopvang, en uiteraard ook voor Veendam”, zegt regiodirecteur Hetty Berendsen van Prokino. “Het houdt in dat er extra aandacht is voor het voedingsbeleid. En voor het buitenspelen. We vinden het belangrijk dat kinderen zoveel mogelijk buiten spelen. En als het enigszins kan ook samen buiten ontbijten.”

Kinderen kunnen met potjes zelf beestjes gaan vangen. Ze kunnen hier heel ontdekkend bezig zijn. “We merken dat ouders het ook steeds belangrijker vinden dat kinderen al spelenderwijs de natuur ontdekken en ook zelf op ontdekking gaan.”

Leidinggevende aan de Zuidenveld Dineke Horlings: “We hebben hier hetzelfde als aan de Somerlustweg, maar geen dieren. Een moestuin hebben we wel. We hebben de deuren opengegooid om meer bekendheid te krijgen. Op het moment dat je de deuren opengooit kan men de sfeer proeven en kennismaken met wie je bent en wat je doet.” In een proeverij was te proeven van zelfgemaakte producten, waaronder in een blender zelfgemalen pindakaas op stokbrood.

IMG_0157.JPG