Overslaan en naar de inhoud gaan

16e oldtimer rally Veendam-Leer-Veendam
“Je moet werken met zo’n auto”

Door Henk Drenth op maandag, 27 mei, 2019 - 18:30

IMG_0718.JPG

Voor de start van 16e oldtimer rally Veendam-Leer-Veendam waren zaterdag 82 equipes verschenen. De zondag ervoor was de hele route met de vrijwilligers weer voorgereden om te laten zien waar de diverse posten (stempelposten, begin- en eind van de regularities en diverse controles) zich op de cruciale momenten moeten bevinden. Maar ook om nog eventuele oneffenheden glad te strijken.

De route was dusdanig gladjes verlopen dat er nog een onverwachte koffiestop werd ingelast om niet veel te vroeg in Leer aan te komen. Maar een geopende brug en een kudde overstekende koeien had even later enige vertraging veroorzaakt, zodat men weer iets later aankwam dan de bedoeling was. Maar de vrijwilligers vonden het een prachtige gevarieerde ochtendroute.

IMG_0695.JPG

Ook de middagroute verliep tijdens het voorrijden keurig volgens planning, totdat een van de busjes ineens niet meer kon schakelen. Gelukkig wist Riekele van de TD een noodoplossing toe te passen zodat de bus weer richting Nederland kon. Het belang van deze extra service was gelijk weer duidelijk.Tijdens de rally had een deelnemer een lekke band gekregen, maar de wagen was ook spoedig weer rijklaar gemaakt.

Equipe Tobias Hogeveen en Janny van der Meulen uit Bakkeveen (Friesland) reden in een absolute blikvanger. Hun Caddilac Victoria Racer uit 1924 is een raceauto die royaal sneller dan 110 kilometer per uur zou kunnen. Maar daar wagen Tobias en Janny zich niet aan. Het stuur gaat dan behoorlijk trillen.

IMG_0706.JPG

“Het is Spartaans rijden, er is geen rem- en stuurbekrachtiging”, verteld Hogeveen bij de koffie op het terras van LaVache. “Maar ik rij er heel graag mee, ik geniet er van. Je moet werken met zo’n auto. We hebben naast geplaveide wegen ook slechte wegen gehad met zandwegen en sintelpaden, en dan is de Victoria Racer net een ‘ouwe springgeit’. Het was geen ouwe wijven rit”, lacht hij. “Kop erbij houden, maar we zijn er gekomen. Je kon merken dat de rally uit was gezet door mensen die er verstand van hebben.”

“De Rally Veendam-Leer-Veendam was de eerste rally die we er mee hebben gereden. Komende week rijden we er de Elfsteden Oldtimer Rally mee van 240 kilometer.”

IMG_0707.JPG

Een goede kennis van Tobias heeft de auto in Amerika gekocht op de grootste oldtimermarkt ter wereld, de Hershey Car Show, en naar Nederland gehaald. Door omstandigheden had hij hem aan Tobias verkocht. Hij was er meteen verliefd op. “Ik ben samen met mijn lieftallige vriendin Janny de trotse eigenaar geworden.”

Hogeveen heeft 25 jaar geleden met wijlen zijn vrouw de Veteranen Automobiel Club Roadstar opgericht. De jongste leden Teun Looij en Sandra Wild waren ook mee met hun Trabant uit 1957. Deze is van Teun zijn opa geweest. Tobias heeft zijn eerste oldtimer in 1970 op zijn 18e gekocht. Een A-Ford voor 1600 gulden. Zijn oudste is een T-Ford van 103 jaar. Het leukst vindt hij de vooroorlogse modellen.

IMG_0031.jpg

Henk Panman uit Veendam heeft met zijn Ford Tudor uit 1930 voor het achtste jaar aan de rally deelgenomen. Panman is met zijn 89-jarige leeftijd net zo oud als zijn oldtimer. Equipe Panman (met startnummer 7) was als 51ste over de meet gekomen. Equipe Spithorst met de A-Ford Coupé uit 1930 (startnummer 11) als 59ste. De T-Ford Roadster uit 1923 van equipe Vogelzang (startnummer 8) was binnengekomen op plaats 67. Van de T-Ford Roadster uit 1932 van equipe Bos (startnummer 9) is geen aankomstnummer bekend.

De Caddilac Victoria Racer van equipe Hogeveen (met startnummer 12) kwam als 65ste door.

IMG_0700.JPG