Overslaan en naar de inhoud gaan

De mooiste meubels van Meubelproductie Wildervank

Door Hans van Noort op maandag, 1 juli, 2019 - 06:00

DSC00728.jpg

Tekst Hans van Noort

Aan de Meihuizenweg 3A is een wel heel bijzonder bedrijf gehuisvest. Jong én dynamisch. Het is een meubelfabriek waar ze van voornamelijk verouderd steigerhout allerlei meubilair en accessoires maken.

DSC00751.jpg

Eigenaar is Hans Blaauw - 51 jaar en woonachtig in Sappemeer. Via een gevarieerde opleiding en loopbaan van elektro-bouw en zeevaartschool, marine, Geesink Emmeloord, machinefabriek Schäfer in Foxhol, een eigen klussenbedrijf en de brandweer - van vrijwilliger tot beroeps bevelvoerder, komt hij in Wildervank terecht. Hij neemt MP Wildervank over en is sinds 1 januari the big boss. De officiële naam verandert in Meubelproductie De Veenkoloniën, maar bekendheid probeert hij te krijgen via  www.meubelproductie.nl en www.steigerhoutenmeubelenoutlet.nl en www.tafels.co zijn gangbare namen.

DSC00725.jpg

Het lijkt zo logisch wat ze daar maken. Meubels, toch? Ja, maar de meeste maken ze van steigerhout. Steigerhout was vroeger, de naam zegt het al, hout dat van de steigers in de bouw afkomstig was, met hier en daar vlekken en cementresten. Al snel blijkt er veel te weinig origineel steigerhout te zijn. Dus wordt het “origineel” gemaakt door gewone planken in een bad te dompelen. Bij Meubelproductie Wildervank komen de houten planken gekleurd binnen, veelal vuren (fijn spar) en Douglas (zachte houtsoorten)van een bepaald formaat. Deze worden eventueel geschuurd en verder bewerkt met was, zodat de structuur van het hout bewaard blijft. Ook worden de planken wel met beits getint tot wit, grijs en zwart. Tafels.co heeft zich ook gespecialiseerd in eikenhouten tafels. Doch ook tafels en meubelen van andere houtsoorten zijn leverbaar!

Meubelproductie Wildervank 01.png

Tevens is er een eigen kussenafdeling én worden er sinds kort metalen frames en tafelpoten gemaakt om de producten een industriële look te geven. Deze stalen poten zijn in verschillende variaties verkrijgbaar. Ze worden behandeld met poedercoating of in kleur gespoten. Voor de kussenafdeling heeft Blaauw iemand aangenomen, die hoezen om het schuimrubber aanbrengt in verscheidene stoffen en in een veelvoud aan kleuren. “Deze dame werkt voornamelijk thuis, want in de fabriek is het veel te stoffig - het schuimrubber is enigszins statisch en trek het stof aan. Dat wordt natuurlijk niet gewaardeerd door de klant.”
Verder met de meubels. Bedden, ook stapelbedden, loungesets, tuinmeubelen, badkamermeubelen, boomstamtafels, kasten, kastenwanden en noem maar op. Klanten, die maatwerk meubelen willen hebben, kunnen dat rechtstreeks bestellen. Voor een schuine wand of een kastenwand onder een schuin dak krijgen ze veelvuldig vragen. Vaak gaat dat vergezeld van een ruwe tekening en natuurlijk de maatvoering, waarna het in samenspraak tot een offerte komt en uiteindelijk tot een opdracht.  “We zijn een stel creatieve vakmensen en hebben of vinden overal een oplossing voor. Laatst hebben we voor een klant een steigerhouten salontafel ontworpen én gemaakt met een marmeren tafelblad. Het resultaat was verrassend. Bij ons is het écht u vraagt en wij draaien.” Zelfs een heel winkelinterieur (kastenwand van 4m) komt vanuit Wildervank. Het is geplaatst in Cadzand (Zeeuws-Vlaanderen) bij chocolaterie P&T. 

DSC00734.jpg

Nu we toch zo’n eind uit de richting zijn, het bedrijf levert zowel in Nederland als in België. Nog niet in Duitsland? “De Duitse markt komt eraan,” memoreert Hans Blaauw. Nick zorgt met zijn grote bestelbus + aanhangwagen dat de bestelling perfect bij de klant wordt afgeleverd. Vandaag maakt hij wel een heel lange dag. Vanochtend is hij om 5 uur vertrokken. Op verschillende plaatsen in het land én de buren bezorgt hij de producten. Hij rijdt via Dordrecht, Zierikzee en een klein plaatsje in de omgeving van Antwerpen om dan op de terugweg ook nog een paar adressen aan te doen. “ Heel vroeg is hij vanavond niet thuis,” gniffelt Blaauw. “Maar… morgen is hij vrij.” Bij ingewikkelde, complexe of hele zware klussen gaat een van de monteurs mee. 80% van de productie gaat naar andere bedrijven, die de producten verder doorverkopen via de zogenaamde business to business formule. Sinds oktober van vorig jaar verkopen ze 15% van de omzet via BOL.com. “Deze tak van sport doet het uitstekend. Maandelijks plussen we wel met 10%. Wij zijn hier erg blij mee, want we moesten wel door een strenge selectie heen komen.” En 5% wordt rechtstreeks vanuit de fabriek aan de klant geleverd.

4a.jpeg

Accessoires
Hierbij moet je denken aan de meest originele wijnrekken, tapasplanken, broodplanken, onderzetters, dienbladen, speelgoedkisten, hangkubussen, krukjes en windlichten. Nagenoeg alles is mogelijk.

Heb je losse steigerhoutenplanken nodig, al dan niet geschaafd en/of gebeitst, die kunnen rechtstreeks op de Meihuizenweg besteld of opgehaald worden.

DSC00753.jpg

Meubelproductie, MeubelOutlet, Tafels.co vervaardigt kwaliteitsproducten. De waarborg is de 2 jaar garantie! Ook is het hout nagenoeg splintervrij. Bovendien gratis thuisbezorgd door heel Nederland. Outlet betekent fabriekswinkel. Ze maken géén of nauwelijks kosten voor een winkel en/of presentatie. Hierdoor kunnen de prijzen aantrekkelijk zijn in vergelijking met de reguliere handel. 

Tot de accessoires worden ook de beschermingsproducten gerekend. Deze bieden bescherming tegen roestvorming en krassen op de metalen poten van de tafels. De nanocoating verduurzaamt de producten die buiten staan en maakt ze vuil en vochtwerend. Mits dit elk jaar wordt herhaald. 

DSC00731.jpg

Voor de productie zijn 8 man aan het werk, 3 volwassen werknemers, 2 Wajong jongeren, 1 vrijwilliger en 1 via de dagbesteding. Uiteraard is Blaauw ook altijd in de zaak te vinden. Is het niet in de productie, dan wel op kantoor. Hij houdt de administratie zelf bij! “De vrijwilliger is Jonas. Hij komt uit Eritrea en is aan het inburgeren. Hij werkt al 10 maanden is nu een jaar in Nederland en werkt 3 maanden bij ons - 4 middagen per week. Hij heeft het enorm naar zijn zin. Binnenkort mag hij van de instanties een opleiding gaan volgen, zodat hij zich verder kan bekwamen. Met een glimlach op zijn gezicht doet hij zijn werk,” vertelt Hans enthousiast. “Graag geef ik iedereen een kans.” Het kenmerkt ‘t sociale gezicht van het bedrijf.

Een jong en dynamisch bedrijf. Zo is het bij mij zeker overgekomen.

DSC00736.jpg

Voor meer informatie: ga eens langs op de Meihuizenweg 3 of bekijk de site(s): www.meubelproductie.nl of www.tafels.co