Overslaan en naar de inhoud gaan

Pieta Loots met pensioen
terugzien op een veelbewogen loopbaan

Door Henk Drenth op dinsdag, 30 april, 2019 - 12:50

IMG_0151.jpg

Na een loopbaan van 32 jaar in het welzijnswerk mag Pieta Loots van haar welverdiende pensioen gaan genieten. Haar collega’s van de welzijnsorganisatie Compaen hadden veel werk gemaakt voor een mooi feest ter ere van haar. Op een creatieve manier hebben Sina de Jong, Janine Smit, Jantien Landman, Alie Meijer, Ineke Weernink, Margreet van der Berg en Henk Zeven haar een onvergetelijke afscheidsreceptie bezorgd. En dan waren er ook de mensen die alles hadden aangekleed en voor de hapjes en drankjes hadden gezorgd.

IMG_0044.jpg

De zaal van Jongerencentrum Break was vol met een gemêleerd gezelschap uit de politiek, van de gemeente en uit de organisaties waar veel mee wordt samengewerkt. Met familie en natuurlijk met veel collega’s van Compaen en werkorganisatie De Badde uit Pekela.

IMG_0102.jpg

Pieta heeft jarenlang tijdens ‘Vrijwilligers bedankt’ op een hilarische wijze Corrie van Gorp vertolkt. Bij het voorbereiden van de afscheidreceptie was er de gedachte dat ook Corrie erbij moest zijn. Maar dit keer in de gedaante van Margreet van der Berg tijdens haar presentatierol waarbij herinneringen uit Pieta haar loopbaan werden opgehaald.

IMG_0114.jpg

Als aandenken aan haar mooie en leerzame periode bij het Jacob Bruggemacentrum (van 2000 tot 2010) kreeg ze een driedelig bijzettafel overhandigd. Sina de Jong heeft deze zelf gemaakt met de originele houten naamborden uit het  gebouw. Een tafeltje is met de opschrift ‘Jacob Bruggemacentrum’, de tweede met ‘Ouderenwerk’, en op de kleinste staat DS. Ter afsluiting van haar briefwisseling staat DS voor ‘Dikke Smok’.

IMG_0270.jpg

“Hoe mooi is het om haar dit cadeau te geven”, zegt leidinggevende Margreet van der Berg. “Daarbij wisten we ook dat ze heel graag een Pandora sieraad wilde hebben waar een bepaalde gedachte achter zit. We hebben een hartje uitgekozen omdat Pieta een mens is met een heel groot hart. Ze heeft er een ketting bij gekregen. En een leesboekje omdat ze ook de allerliefste oma is.”

IMG_0210.jpg

Compaen directeur Ineke Weernink: “Ze heeft ook iets moederlijks. Een 10 jarige jongen die het moeilijk had kreeg een paar keer een symbolische aai over zijn bol. Ze had met hem gepraat dat voor hem heel belangrijk was. De jongen vroeg later of ze zijn oma wilde zijn. Als iemand in een werkrelatie dat aan je vraagt kun je geen groter compliment krijgen.”

IMG_0184.jpg

“Persoonlijk is het wel even slikken dat Pieta op pensioen gaat. Het is wel een persoonlijkheid. Ze heeft veel contacten en ze weet heel veel over Veendam. Als je het over netwerken hebt dan is Pieta de netwerker pur sang. Ze weet heel veel dingen en dat is wel prettig voor een organisatie. We zullen haar gaan missen.”

IMG_0193.jpg

Andersom zegt Pieta ook dat ze haar collega’s zal gaan missen. Na 32 jaar betrokken te zijn geweest kan ze terugzien op een veelbewogen loopbaan.

Stilzitten zal ze niet gaan doen. Niet als lid van de raadsfractie, en wie weet wordt ze vrijwilligster bij de Voedselbank. Partijgenoot en oud-wethouder Klaas Steenhuis vroeg haar of ze mee wilde helpen. Ze wil er nog wel even over nadenken.

IMG_0298.JPG