Overslaan en naar de inhoud gaan

Spelen op Koningsdag vanwege gezelligheid
en voor het luisteren

Door Henk Drenth op zondag, 28 april, 2019 - 07:00

IMG_0551.jpg
Spelend op de vrijmarkt onder toeziend oog van klasgenootje Noëlle

Het eerste lustrum van Koningsdag met de vrijmarkt in Veendam had een regenachtige start. Ook later op de dag bleef het niet droog. Maikel Owen van Deest van de organisatie sprak desondanks over een goede start van de vrijmarkt waarop weer een levendige handel plaatsvond.

Bas Schipper (12) stond met zijn keyboard lekker binnen voor de winkel van Gerry Faber. Waar hij elk jaar op Koningsdag, en ook op de Kerstmarkt, speelt. “Het is een leuk sfeertje en met Koningsdag is het ook gewoon gezellig”, aldus Gerry. Zij kent Bas als een klasgenoot van haar dochter, en komt bij haar in de winkel.

“Hij is nu bekend aan het worden. Maar eigenlijk blijft hij voor mij gewoon mijn pianojongen Bas. We gaan nu het vierde jaar in dat hij voor mij speelt.”

De Veendammer van het Jaar heeft in zijn hoed met keyboard en zang zeker 200 euro bij elkaar gespeeld. Er waren ook heel wat bewonderaars die even staan bleven om te luisteren. De grootste piek was na het middageten. Bas heeft tot half vijf doorgespeeld met twee pauzes. Zijn vader Rogier had erop gelet dat hij niet langer door bleef spelen.

IMG_0472.JPG

Op de vraag wat zijn lievelingsnummer is kon hij eigenlijk moeilijk antwoord geven. Bas: “Nummers van Queen vindt ik echt helemaal geweldig. Ook nummers van Elton John en Eric Clapton. De variatie in de muziek vindt ik heel erg mooi.”

“En dat het muziek uit de jaren 70 is. Ik hou heel veel van muziek uit de jaren 70.” Eigenlijk vindt Bas dat mooier dan muziek van tegenwoordig. “Tegenwoordig is het veel meer met autotune gedaan, dat later kwam. Je weet dan gewoon dat ze toen eigenlijk heel goed waren. Die van nu zullen ook wel goed zijn. Maar de muziek toen was wel meer puur.”

Het spelen op Koningsdag met de vrijmarkt is vanwege de gezellige sfeer, en ook omdat mensen blijven staan om te luisteren. “Dat vindt ik heel erg mooi. Met het spelen op de stations vindt ik dat ook heel mooi.”

IMG_0348.jpg
Spontaan optreden op uitnodiging van Jazz Trio Casino Royale na uitreikingen Koninklijke onderscheidingen in Veendam

Bas heeft op 22 december álle stationspiano's in Nederland bespeelt voor zijn zusje Laura en voor het Diabetes Fonds. Het idee voor de recordpoging kwam van zijn zusje. Op de site van Diabeat!t staat de teller van het opgehaald bedrag op een gigantische 62,329 euro.

Bas is op les bij de Muziekschool. Maar het pianospelen had hij zelf op de piano thuis ontdekt. Hij zat nog in groep 3 toen hij graag een keer op pianoles wilde. Maar hij vond de noten helemaal niet leuk en deed er niets meer mee. Na vier jaar ging hij weer op de piano spelen. Hij ontdekte de akkoorden waar hij zich verder in ging verdiepen.

Voor zangles heeft hij zich ook aangemeld, en staat ervoor in de wachtrij. Graag wil hij artiest worden.

IMG_0585.JPG