Overslaan en naar de inhoud gaan

Autismeweek 2019

Door op zondag, 31 maart, 2019 - 07:00

large.jpg

Van 31 maart tot 7 april is het wereldwijd autisme awareness week, een week waarin wordt stilgestaan bij autisme.

We hebben er allemaal wel eens van gehoord, autisme, syndroom van Asperger, PDD-NOS en nog verschillende andere termen en meestal associĆ«ren we dat met dat ene speciale kind in de buurt dat eigenlijk altijd net buiten de groep valt, die liever bezig is met de bloemetjes in het gras dan lekker te voetballen met de overige kinderen, die om totaal onduidelijke redenen opeens in tranen kan uitbarsten of woede aanvallen krijgt. Kortom het kind waarvan we eigenlijk niet weten hoe we er mee om moeten gaan en daardoor eigenlijk liever vermijden. Maar wat weten we eigenlijk van autisme?

Autisme, of zoals het officieel heet een autisme spectrum stoornis (ASS), is een eigenschap die vanaf de geboorte bij iemand aanwezig is. Het is geen ziekte die je oploopt door een virus, bacterie of, om een triest voorbeeld te noemen, een vaccinatie. Wat precies ASS veroorzaakt in mensen is nog niet duidelijk maar er zijn duidelijke aanwijzingen dat genetische eigenschappen hierin een belangrijke rol spelen. Ruim 1% van de bevolking heeft deze eigenschap, dat betekent dat er statistisch gezien alleen in de gemeente Veendam al bijna 300 mensen rondlopen met ASS, we hebben er dus allemaal mee te maken. En dit zijn niet allemaal kinderen, autistische kinderen worden op een gegeven moment ook volwassen maar daarmee verdwijnt hun autisme niet want het is een eigenschap wat je hebt voor het leven, ze leren er mee omgaan of nog erger, ze leren hoe ze het moeten verbergen voor de buiten wereld. Dit neemt echter niet de uitdagingen weg waar mensen met ASS tegenaan lopen.

Is het dan allemaal kommer en kwel? Zijn het zielige mensen waar we beter met een boog omheen kunnen lopen? Nee! Absoluut niet! Want ondanks alle nadelen die er zitten aan het hebben van ASS heeft het ook heel veel voordelen. We kennen allemaal het beeld van Rainman, goed om een heel telefoonboek te citeren, of van Sheldon Cooper uit The Big Bang Theory, een constante pain in the ass die de hele wereld om hem heen dicteert, maar dit zijn stereotypen. De autist bestaat niet. Zoals de naam al aangeeft is ASS een spectrum stoornis, een hele verzameling eigenschappen, goed en minder fijn, waarvan mensen in dit spectrum een aantal hebben meegekregen. Wat dus voor de ene autist geld, hoeft zeker zeker niet te gelden voor de andere. Het zijn allemaal unieke mensen met unieke gaven en ik hoop u deze week mee te nemen in de mooie wereld van autisme.