Overslaan en naar de inhoud gaan

Duizendste boek uitgereikt
‘De eeuwige geest van de Langeleegte’

Door Henk Drenth op vrijdag, 29 maart, 2019 - 08:46

IMG_0055.jpg

Zaterdag 23 maart was het duizendste boek van ‘De eeuwige geest van de Langeleegte’ bij Jan Hiemstra (Primera) over de toonbank gegaan. Tonny Rooze uit Veendam mocht het duizendste exemplaar in ontvangst nemen. Deel 1 had hij reeds in bezit.

De schrijver en oud-sportjournalist Willem Molema had donderdagmiddag ook de exemplaren 999 en 1001 uitgereikt. Aan respectievelijk oud- SC Veendam voetballer Jan Blijham en oud-SC Veendam speler Michael de Leeuw.

Tonny Rooze, net zo oud als Molema zelf, heeft samen met Molema bij de pupillen van Veendam gespeeld.

IMG_0022_0.JPG

Ook Gerrie Zoetebier heeft een exemplaar uit deel 2 uitgereikt gekregen. Het eerste deel had ook zij al. Haar man Simon Zoetebier was zijn loopbaan bij de plaatselijke KHC in Kampen begonnen, alvorens hij als voorstopper bij Veendam in het elftal ging voetballen met spelers als Rikkert La Croix, de legendarische doelman Frans de Munck en linksback Jan Blijham. Na zijn actieve loopbaan was Zoetebier als trainer in het amateurvoetbal actief. Twee jaar geleden is hij onverwachts overleden. Als verrassing kreeg zij ook een ingelijste foto overhandigd van haar en haar man, gemaakt na een gewonnen tennistoernooi.

IMG_0030.JPG

Jan Blijham heeft 13 jaar lang bij Veendam gevoetbald. In de jaren 60 en 70 heeft hij aan de Langeleegte naam gemaakt als eerste aanvallende linksback van Nederland. Hij werd een idool en was mateloos populair in de regio. De eredivisieclubs had hij voor het uitzoeken. Blijham: “Ik heb altijd veel lol gehad. Het was een mooie tijd en we hebben veel gelachen. Dat komt niet weer.”

IMG_0083.JPG

FC Emmen Eredivisiespeler Michael de Leeuw heeft van 2010 tot 2011 bij Veendam in de Eerste Divisie gevoetbald. Onder Joop Gall en Dick Lukkien was hij de topscorer. Bij FC Emmen speelt de 32-jarige spits ook weer onder Dick Lukkien. De Leeuw was transfervrij overgekomen van Chicago Fire, de club waar hij na vier jaar FC Groningen in 2016 aan zijn Amerikaans avontuur begon.

IMG_0013.JPG

De locatie van de duizendste uitreiking was bij het Ubbo Wilkensfontein, voor Molema de mooiste plek voor een foto. De uitreikingen aan Gerrie Zoetebier en Michael de Leeuw was op andere historische grond. Croissanterie Jolie aan de Winkler Prins Passage is ongeveer op de plek waar tot 1968 de tribune en kantine van het voormalige Sportpark Centrum heeft gestaan. Willem Molema overhandigde een historische foto waarop de tribune en de kantine. Wegens vakantie nam een medewerkster de ingelijste foto in ontvangst. De boekhandelaren Jan Hiemstra (Primera) en Dorine de Groot (Bruna) waren bij de uitreikingen aanwezig, en kregen van Molema een boeket bloemen overhandigd. Uitgever Gerrit Brand (Nobelman) was ook deelgenoot.

Molema werkt inmiddels aan het derde deel uit de trilogie. In verband met het schrijven van het jubileumboek over Veendam 1894 heeft hij het even uitgesteld. Op 4 september 2019 bestaat de vereniging 125 jaar. Molema hoopt het boek in de laatste week van augustus uit te kunnen geven. Willem Molema heeft in 1994 ook het eeuwboek van Veendam 1894 geschreven.

IMG_0065.jpg