Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanvullend krediet van ruim 9 miljoen voor Leer- en Sportpark goedgekeurd door gemeenteraad!

Door op dinsdag, 26 maart, 2019 - 19:22

Gemeentehuis  Veendam avond 1080P.JPG

Door Hans Schreurs

Wethouder Henk Jan Schmaal verdedigde met verve het voorstel van het college van burgemeester en wethouders in de raadsvergadering van maandag j.l.

Na de soms harde oppositie van vooral de SP en VUK, hetgeen uiteindelijk resulteerde in een amendement en een motie van wantrouwen, had de wethouder een gedegen verhaal en duidelijke antwoorden op alle vragen. Een gedreven Schmaal pleitte voor het voorstel vanuit een zeer gedegen dossierkennis, terwijl de oppositie op zoek was naar alternatieven.  De toon van het debat werd gedomineerd door een clash van stijlen van politiek bedrijven.

De voorgeschiedenis
In 2016 is door de gemeenteraad besloten tot de realisatie van een Leer- en Sportpark (LSP) in Veendam. Dit campusachtige complex biedt ondermeer ruimte aan de scholen Winkler Prins en Ubbo Emmius en aan verschillende sportverenigingen.

De originele begroting van circa € 15 miljoen wordt fors overschreden met ruim € 9 miljoen.  Die overschrijding wordt onder meer veroorzaakt door het eerder samengaan van Winkler Prins en Ubbo Emmius, waardoor er meer vierkante meters gebouwd moeten worden, de aantrekking van de markt die zorgt voor stijgende bouwkosten en de aangescherpte regelgeving voor onderwijshuisvesting.

Forse kritiek op de informatievoorziening
Toen bekend werd dat de begroting fors zou worden overschreden barstte er een storm van kritiek los. Niet alleen vanwege de dreigende overschrijding, maar vooral vanwege de wijze waarop de raad hierover geïnformeerd werd. De pers was, door een ongelukkige samenloop van omstandigheden, eerder op de hoogte dan de raadsleden. Vooral de oppositie onder aanvoering van de SP had kritiek op wethouder Schmaal. De SP uitte dat ook via de pers en later ook in een raadsvergadering die uitmondde in een stevige aanvaring met GemeenteBelangen. (wij berichtten daar al eerder over op parkstadveendam.nl)

Het verhaal gaat verder
Gisteren moest de raad stemmen over de beschikbaarstelling van het aanvullend krediet, dat een jaarlijkse structurele lastenverzwaring (rente en aflossing) van € 370.000 betekent.

Uiteindelijk stemden de coalitiepartijen GemeenteBelangen, PvdA, D66 voor (VDD afwezig vanwege ziekte van mw. Felder) samen met de ChristenUnie. De oppositiepartijen SP, GroenLinks, VUK en het CDA stemden tegen.

Voordat het zover was zou er echter wel het nodige aan vooraf gaan.

Opnieuw kritiek
Met name de SP gebruikte de spreektijd om opnieuw kritiek te uiten over de wijze waarop de raadsleden op de hoogte werden gehouden en vulde dit aan met kritiek op het LSP plan zelf met vragen over de aanleg van de wielerbaan, het kunstgras en de nieuwe toegang naar het Buitenwoelhof.  Samenvattend werd het college een gebrek aan visie verweten.

Ook de andere oppositiepartijen hadden de nodige vragen en spraken hun zorgen uit over de druk die er gelegd zou worden op andere projecten als Jeugdzorg en Energietransitie. Ook de financiele lasten, het aanvullen van de reserves,  mogelijke bezuinigingen en mogelijke belastingverhogingen werden aangedragen als vragen of bezwaren.

Het meest uitgesproken was VUK raadslid Pé Langen. Hij heeft  ‘spijt als haren op zijn hoofd’  dat hij destijds voor het LSP plan heeft gestemd.

Schorsingen en moties
Of het nu kwam door de residuen van irritatie van het spoeddebat van de vorige keer of door de ietwat gepikeerde ondertoon in de antwoorden van wethouder Schmaal, tijdens de tweede termijn (de volgende spreekronde) sloeg de vlam in de pan. De SP vroeg een schorsing aan om, naar later bleek, een amendement voor te bereiden.

De SP, GroenLinks en VUK dienden zogezegd een amendement in om het voorstel terug te nemen en later in gewijzigde vorm aan te bieden aan de raad bij de behandeling van de voorjaarsnota.

Harrie Schoonewille verweet het college zelfs een tunnelvisie te hebben en vindt dat er een ander en beter plan moet komen. Onder meer zouden wielerbaan en de ontsluitingsweg naar begraafplaats Buitenwoelhof geschrapt moeten worden. Ook GroenLinks fractievoorzitter Mooijman deelde die visie, hoewel hij daarbij aangaf een voorstander te zijn van het concept.

In de stemmingsronde sneuvelde het amendement. Er waren behalve de indieners geen voorstemmers.

Moties van wantrouwen en afkeuring
Daarmee was de koek nog niet op. VUK voorman Langen diende een motie van wantrouwen in tegen wethouder Henk Jan Schmaal. Langen is van mening dat de wethouder ernstig tekort geschoten is in het verstrekken van informatie aan de raad en daarmee het vertrouwen van die raad is kwijtgeraakt.  Volgens Langen is het LSP te groot voor Veendam. Hij noemde het een voorbeeld van Veendammer wind, waarbij de coalitie beschikt en de oppositie mag toekijken.’’

Niemand stemde voor de motie. Zelfs VUK raadslid Lies Zondag stemde tegen.

GemeenteBelangen fractievoorzitter Christel Knot diende na een tweede schorsing direct een motie van afkeuring in tegen het gedrag van Langen. Zij had geen goed woord over voor zijn gedrag  en sprak hem aan op zijn verantwoordelijkheid en zijn voorbeeldfunctie. Politiek gericht op scoren, verspreiden van leugens, spelen op de man en het schaden van het aanzien van de raad waren haar verwijten. Het is niet de eerste keer dat GemeenteBelangen botst met Langen. De snelheid waarmee deze motie van afkeuring ter tafel kwam en de scherpte en de omvang van de tekst, doet vermoeden dat het voor het grijpen lag totdat er zich een goede gelegenheid zou voordoen om het te gebruiken.

D66, de ChristenUnie en de PvdA steunden de motie.

Keert de harmonie weer terug in de gemeenteraad?
Als de reuring rondom het LSP iets heeft duidelijk gemaakt , dan zijn het wel de tegenstellingen tussen de diverse politieke partijen in Veendam. Niet alleen de tegenstellingen in standpunten, visie en opvattingen, maar ook die in de wijze van politiek bedrijven.

Aan de ene kant de hang naar een politiek die zich concentreert op het regelen der dingen, waarbij politiek bijna tot bestuur beperkt wordt en aan de andere kant een theatrale politiek. De afkeer van theatraliteit kan leiden tot afwijzen van alle elementen van spel of toneel in de politiek, waarvan er toch iets moet zijn om het herkenbaar te maken voor gewonen mensen. De bestuurlijke politiek richt zich meer op de herkenbaarheid door continuïteit zonder te polariseren.

De raadvergadering van gisteren openbaarde beide kanten. Het is voor de Veendammers van belang dat de stijl geen doel op zich wordt en dat het altijd om de inhoud zal moeten gaan.