Overslaan en naar de inhoud gaan

Wethouder Annelies Kleve opent Pronkjewailpad
met eerste stempel

Door Henk Drenth op zaterdag, 23 maart, 2019 - 18:06

IMG_0010.JPG

Zaterdag heeft wethouder Annelies Kleve met een eerste stempel symbolisch de nieuwe wandeltocht Pronkjewailpad geopend. Wanda Torringa mocht de eerste stempel in ontvangst nemen. Met de Tocht om de Noord heeft zij de meeste stempels gehaald voor twee keer Tocht om de Noord.

IMG_0027.JPG

Vertrek was vanaf vanBeresteyn in twee groepen. Een via Westerwolde en de andere via het Westerkwartier. Per route kan in etappes over zo’n 30 tot 40 kilometer in 4 dagen tijd gelopen worden, compleet met overnachtingen. Het eindpunt is in de stad Groningen.

IMG_0050.jpg

Het Pronkjewailpad is afgeleid van Tocht om de Noord. Net als bij dit succesvolle wandelevenement heeft ook het Pronkjewailpad als uitgangspunt om ondernemers, musea, kerken,borgen en andere toeristische pareltjes er actief in te betrekken. Het is bedoeld om meer van de provincie Groningen te laten zien dan het wandelen alleen.

IMG_0072.jpg

Het nieuwe wandelevenement kan tussen 4 april en 31 oktober gelopen worden. Voor de ca. 40 deelnemers met hun begeleiders Peter Velthuis, Wanda Torringa en Harry Abbing geldt deze primeur eigenlijk nog als testcase. Zij zijn de voorlopers om te testen of wat er is afgesproken ook allemaal werkt. En om te zien of er nog verbeterpunten zijn. Twintig medewerkers zien daarop toe. De organisatoren hebben de route al uitgezet met veel stempelposten.

IMG_0090.JPG

De wandelaars kunnen met een App op de telefoon hun locatie zien, en hoe er gelopen moet worden. Wanneer men in de buurt is van een bezienswaardigheid (en een stempelpost) gaat het Pronkjewail icoontje oplichten.

De test is tevens een generale repetitie voor de Tocht om de Noord (start op 28 sept). Waarin de nieuwe routes in Westerwolde en Westerkwartier ook worden opgenomen. Overigens zijn dit jaar 50 kerken van de Stichting Groninger Kerken in de wandelroutes opgenomen. Die deze dagen ook geopend zullen zijn.

IMG_0112.jpg