Overslaan en naar de inhoud gaan

Tienjarig bestaan Margaretha Hardenberg Cultuurcentrum
tijdens vrijwilligersavond gevierd

Door Henk Drenth op maandag, 4 maart, 2019 - 17:15

IMG_0071.jpg

In het Margaretha Hardenberg Cultuurcentrum is vrijdagavond met de vrijwilligers en hun partners het 10-jarig bestaan gevierd. Deze avond stond tevens in het teken van de dienstbaarheid die ze hebben geleverd. Waarbij ook voorzitter en beheerder Harry Hartsema zelf uitgebreid in het zonnetje werd gezet voor het vele werk en zijn grote betekenis.

De Stichting Wildervanck-Wildervank werd bij de viering van het 350-jarig bestaan van Wildervank in 1997 opgericht. Met als oorspronkelijk doelstelling om zaken van historisch belang betreffende het dorp Wildervank en de familie Wildervanck te bewaren en te archiveren. Maar toen duidelijk werd dat de Margaretha Hardenbergkerk na het samengaan van de Hervormde Gemeente en de Gereformeerde Kerk buiten gebruik zou raken was uiteindelijk in overleg met de kerkbesturen besloten de kerk in 2007 over te dragen aan de stichting.

IMG_0195.jpg

De activiteiten waren op het behoud van het monument geconcentreerd en om te komen tot een nieuwe invulling als cultuurcentrum. In het Margaretha Hardenberg Cultuurcentrum worden allerlei activiteiten gehouden als kleine concerten, lezingen, presentaties en recepties. Er worden huwelijken gesloten en is het gebouw beschikbaar voor uitvaarten. Tevens is het cultuurcentrum de thuisbasis van Het orkest voor de Veenkoloniën (VKSO).

Voorzitter Hartsema sprak zijn dankwoorden uit aan de 37 vrijwilligers voor hun inzet voor het cultuurcentrum, alsmede aan de ca. 20 vrijwilligers voor het onderhoud aan de graven van de begraafplaats. De andere groep helpt in het cultuurcentrum voor en tijdens evenementen.

IMG_0162.jpg

Er wordt door de vrijwilligers heel veel gedaan. Waar men enorm trots op is. Vandaar dat de vrijwilligers waren uitgenodigd. Voor de activiteiten zijn ook veel vrijwilligers voor benodigd. Voor elk evenement is er inzet van 8 tot 10 vrijwilligers. Daarbij ook niet elke keer voor hetzelfde, maar wordt er gelegenheid geboden voor zoveel mogelijke afwisseling. De eigen catering en eigen bar is ook met eigen mensen.

Voor de viering voor de vrijwilligers was het Chinees buffet verzorgd door de plaatselijke Chinees-Indisch restaurant. “Dat wilden we ook plaatselijk houden”, aldus organisator en secretaris Henk Robben.

IMG_0124.jpg

Na het buffet werd in twee groepen verdeeld tegen elkaar een quiz gespeeld over de ondernemers en de vele winkels van vroeger. Wie het eerst de koebel luidde (die iemand in het midden met stevige hand vasthield) mocht antwoord geven. De run naar de bel leverde hilarische taferelen op. Er was volop de gelegenheid voor de beide groepen om elkaar beter te leren kennen.

Aan de vrijwilligersavond hebben ook stagiairs van de Maatschappelijke stage (MaS) van de Winkler Prins voor het onderhoud van de graven meegedaan. “Ieder jaar hebben we gemiddeld zeven vrijwilligers”, weet werkbegeleidster Fenna Pomp.

IMG_0186.jpg

“Harry Hartsema heeft ons gevraagd of wij de historische graven wilden onderhouden. Het grafmonument van de fabrikantenfamilie Meihuizen was hoognodig aan onderhoud toe, maar het laten doen was veel te kostbaar. De stagiairs zijn heel actief en heel betrokken. Ook de contacten vinden ze leuk. Elk jaar wordt er voor hun maatschappelijke stage ook voor ons gekozen. Ze hebben de techniek van het schoonmaken geleerd. En het restaureren van de letters met behulp van een kurk als stempel. Het zetmeel van doorgesneden aardappels dient om verfresten over de rand heen gemakkelijk te kunnen verwijderen.”

IMG_0197_2.jpg

Landschapsbeheer Groningen zegde financiële steun toe wanneer een groepje vrijwilligers het onderhoud wilde uitvoeren. Restauratie van de moeilijkste zijn door Landschapsbeheer Groningen zelf uitgevoerd.

“We hebben ook een groep van het VWO gehad, dat is een vriendengroep geworden. Vijf van hen zijn er al vijf jaar bij. Patrick herkende ik al niet meer met zijn baard.” Bij aanvang van de vrijwilligersavond kreeg Fenna kippenvel van het pianospel door een leerlinge op een keyboard.

IMG_0166.jpg