Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoofd uit, harT aan. Run by Suus in Veendam

Door Eindredactie op maandag, 1 april, 2019 - 06:00

DSC03448.jpg

Tekst Hans van Noort

Het is aardedonker in Borgerswold en op de Golfbaan. Een unieke én schitterende eind februariavond, de sterrenhemel is uitbundig hoewel de maan zich niet laat zien. Een groepje wandelaars, Ciska, Eliza, Jan, Lilian, Petra en Theresia lopen er onder leiding van Suzanne Thijs. Alleen de lampjes op de borst verlichten enigszins het pad. De rode achterlichtjes “beschermen” tegen achterop komend verkeer. Wat drijft hen om juist daar te zijn?
Sommigen hebben zich een doel gesteld, anderen doen het om fit te blijven, maar allen genieten. “Het is net alsof je in een cocon loopt zo in het duister,” zegt Theresia. “Je ziet niets, je hoeft niets, gewoon lekker met elkaar wandelen.” Een aantal heeft een atletiek achtergrond en met zelfs marathons achter hun naam, maar door omstandigheden kunnen ze dat niet meer. Hoewel de drive er zeker nog wel is, merken we. Niet dat het tempo vreselijk hoog ligt, neen, het gaat niet om de prestatie. Toch wordt er gepresteerd en hoe! Als je een jaar geleden nog in een rolstoel zat en nu dit weer kunt doen! Geweldig toch, een overwinning op jezelf, een topprestatie! Dit wandelen, is onderdeel van MindfulBewegen, één van de cursussen die Suzanne Thijs geeft.

DSC03438.jpg

Hoe het begon
Veelal hebben we interviews bij mensen thuis of bij bedrijven. Vandaag worden we ontvangen in een heerlijk verwarmde camper, het mobiele kantoor van Coaching on the Road. Verrassend én bijzonder, maar daar komen we niet voor! Run by Suus is ons doel, toch zitten we goed. Suzanne Thijs runt namelijk 2 bedrijfjes! “Het roer moest om. Na een burn out was ik toe aan wat anders, iets waarvan ik weer energie krijg,” vertelt Suus. “Het is nu 3 jaar geleden.” Na zelf getraind te hebben bij verschillende sportverenigingen met als doel halve marathons lopen en de Alpe d’HuZes beklimmen voor het KWF en zelfs trainingen  te hebben gegeven in hardlopen en bootcamp en de gezinshulpverlening richt Suzanne zich nu op de runningtherapie , harTlopen en het MindfulBewegen. Ze is gecertificeerd instructeur.

Runningtherapie is veelal vraag gestuurd en heeft géén vast programma. Het is op de persoon afgestemd. De cursus duurt 6 of 12 weken en wordt 1 op 1 gegeven. De deelnemers worden via huis- of bedrijfsarts, fysio- of ergotherapeut of HR manager/ leidinggevende (bedrijfsleven) naar Suzanne doorverwezen. Het is zoals de flyer van Suzanne aangeeft: het therapeutisch inzetten van een rustige duurloop/wandelen als aanvullende behandelvorm voor mensen met psychische problemen en/of klachten. Het is dus een échte therapie!

DSC03451.jpg

Daarnaast heeft Suzanne verschillende wandel- en loopgroepjes onder haar hoede. Het is bestemd voor iedereen. Borgerswold, De Golfbaan en het rondje Langebosch zijn haar favoriete trainingsplekken. “We lopen over de weg en fietspaden, maar gebruiken ook de mountainbike paden,” geeft Suzanne aan. Meestal lopen ze ’s avonds. De cursussen zijn 5 weken en duren ca. 1½ uur. Zowel de wandelgroep als de harTloopgroep bestaan momenteel uit ca. 7 personen. “Tijd en afstand zijn niet belangrijk. Het gaat om de beleving,” beaamt Suus. “Luisteren naar je lijf, je ademhaling, het lekker buiten zijn, het bewegen, je lekker voelen, met je harT lopen, géén druk, de natuur, plezier, jezelf leren kennen, zelfvertrouwen, loophouding, -techniek en nog veel meer zaken staan centraal. Bij iemand van de Runningtherapie zetten we bijvoorbeeld haar therapeut op 4 pootjes - haar hond – in! Het is een mentaliteitsverandering van hardlopen naar harTlopen.”

DSC03452.jpg

Soms lopen de deelnemers in een bewust gekozen stilte of juist een gesprek. Andere keren krijgen ze een opdracht en is er tijd voor ademhalings- en/of yogaoefeningen. Suus zorgt ervoor dat je nooit alléén loopt. De groep blijft bij elkaar – samen uit, samen thuis. Gespreksonderwerpen onder het lopen zijn heel divers zoals voeding, kleding, kunst, cultuur, ervaringen van de deelnemers en noem maar op. Het is ook een sociaal gebeuren, maar beslist géén kletsgroepje!” Met elkaar maar ook individueel emoties verwerken, vermoeidheid ervaren maar ook loslaten, genieten van de omgeving en het lopen op zich werkt bevrijdend - schakelt het hoofd uit en harT aan.

DSC03471.jpg

MindfulBewegen is de wandelversie van het harTlopen. Deze deelnemers zijn door wat voor een oorzaak nog niet toe aan harTlopen.
Een enkele keer doet een deelnemer de cursus MindfulBewegen een 2e keer. “Het geleerde landt dan beter en de mensen snappen de bedoeling beter. Het is ook niet niks - luisteren naar je eigen lijf / wat voel ik. Het is duidelijk een leerproces. Elke training is een feestje. Het spelen met de elementen, regen en koude voelen, duisternis en volle maan ervaren allemaal zaken die je binnenshuis niet beleeft. Hier is het een bewustwordingsproces van wandelen naar MindfulBewegen. Bij zowel het harTlopen als MindfulBewegen komen chemische stoffen (dopamine en endorfine) in je lichaam vrij die een bevredigend en voldaan gevoel geven. Bovendien vermindert de aanmaak van het stresshormoon cortisol. Een helend effect voor lichaam én geest. Het buitenzijn en bewegen levert energie op in plaats van dat het energie kost!” Suzannes enthousiasme werkt aanstekelijk, zodat verschillende deelnemers doorstromen van runningtherapie naar een wandelgroepje en vandaar door naar de harTloopgroep.

Voor groepen, bedrijven en/of instellingen ontwikkelt en ontwerpt Suus programma’s op maat. “Op locatie bekijken we dan wat de mogelijkheden zijn.” Men is dan ook niet gebonden aan Veendam of welke andere plaats dan ook. “Een bosrijke omgeving is wel een vereiste.”

DSC03456.jpg

Samenwerking
Op het gebied van trailrunning werkt Suzanne samen met Jan Douma van Steenbok Sport in Groningen. Op zondag 19 mei organiseren ze een workshop beleef trailrunning, die duurt van 09.00 uur tot ca. 14.00 uur. Er wordt dan (een stukje) theorie gegeven en vervolgens gaan ze met de groep naar buiten. Dat buiten is sportcomplex Kardinge in Groningen. “Het is de bedoeling om de trail te beleven en te ervaren,” aldus Suzanne. “Weer te voelen wat dat is én er weer energie van te krijgen.”
Met Valkema Sport Veendam organiseren ze “vroege  vogel tochten.” Zowel een wandel als harTloop editie. Die zijn op de zaterdagen 11 mei en 6 juli en beginnen om 07.30 uur.
Met Cora Wesker, yoga docente, biedt Suzanne verschillende workshops aan op het gebied van Mindfulness en Bewegen.

Ook eens zin om mee te lopen?
Bel                          06.43905011
of mail                     suzanne@runbysuus.nl
of kijk op                 www.runbysuus.nl