Overslaan en naar de inhoud gaan

Operette De Piraten van Penzance
De nanny en de piratenkapitein

Door Eindredactie op dinsdag, 26 februari, 2019 - 13:00

OVW The Nanny.jpg
Foto’s: OVW/Heinz Gunther

De Operettevereniging Veendam-Wildervank, kortweg OVW, is druk bezig met de voorbereidingen op het spektakel De Piraten van Penzance dat volgende maand wordt uitgevoerd. Deze keer aandacht voor de nanny en de piratenkapitein

De piraten doen en laten waar ze zin in hebben. Zij trekken zich niets aan van regel- en wetgeving. Zij zijn losbandig en vrij. Het is dan ook een hele confrontatie als zij, na weer een mislukte poging een schip te enteren, de Nanny, gespeeld door Kitty van Zanten, tegenkomen. De nanny houdt van orde en regelmaat, van reinheid en hygiëne. Zij stelt zich, op open zee, voor als juffrouw Finnigan. En vinnig is ze zeker. Ze weigert op sleeptouw te worden genomen door de zwaargehavende piraten. Zij past er voor om in het kielzog van hun vlot de erg onfrisse geuren van de piraten in de neus krijgen. Ze stinken. Als de piraten zeggen dat ze in het zelfde schuitje zitten, geeft ze aan dat: “u op uw schuitje zit en ik op de mijne”. Zoals gezegd, de Nanny is niet wat een rechtgeaarde piraat wil. Overigens nanny betekent kinderjuf en zo gaat ze ook met de piraten om. Nanny betekent ook geit. En mekkeren kan ze.

De piratenkapitein, gespeeld door Annechienus Pot, heeft het snel geschoten: hij moet helemaal niets van deze nanny hebben. Geen geitenwollensokkenclub maar avontuur, buit, vrijheid, vechten, uit de ban springen, schepen enteren. Als de nanny onverwacht in de piratengemeenschap opduikt, krijgt hij het ook, zelfs letterlijk, aan de stok met de kinderjuf. Uiteindelijk weet hij, samen met de generaal (Ed Spanjerberg) en de brigadier van politie(Cobus Oosting) tot een oplossing voor het “Nanny-probleem” te komen. Hoe? Gaat dat zien bij een of meer van de voorstellingen.

De uitvoeringen van het OVW Muziektheater zijn op 15, 16 en 17 maart in vanBeresteyn te Veendam. Op 23 maart wordt ook de Klinker in Winschoten bezocht. Graag houden we u op de hoogte van de voorbereidingen.